Jakšić: Ako netko ima pet stanova u Zagrebu, to je već ozbiljno bogatstvo

Vijesti 17. srp 202412:32 2 komentara
Mišel Jakšić
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić izjavio je u srijedu da će se SDP nastaviti zalagati za porezne promjene koje će omogućiti snažnije oporezivanje banaka i stranih trgovačkih lanaca, a i došlo je vrijeme da se počne razgovarati o porezu na bogatstvo.

Jakšić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako “banke danas doslovno plivaju u novcu jer gule hrvatske građane”, a u stranim trgovačkim lancima apsolutno su prevladali uvozni lobiji, pri čemu imaju jedne cijene u Hrvatskoj, a druge u matičnim zemljama.

Također, u SDP-u smatraju kako je došlo vrijeme da se počne razgovarati o svojevrsnom porezu na bogatstvo.

“Ako netko ima stan i vinograd ne možemo reći da je bogataš, takve ljude ne treba uvlačiti u porezne škare, ali ako netko ima pet stanova u Zagrebu ili pet apartmana na moru, to je već ozbiljno bogatstvo, koje se mora drugačije oporezivati” kaže Jakšić.

Komentirajući izjave premijera Andreja Plenkovića i njegovih suradnika o rastu plaća, mirovina i gospodarstva, što bi trebali pokazati da se u Hrvatskoj jako dobro živi, upozorio je da se uvijek zaboravi reći što je od toga odnijela inflacija.

“Činjenica je da su mirovine rasle, ali su nikad manje prema udjelu u prosječnoj plaći. Plaće su rasle, ali pitanje koliki je realan rast uz stope inflacije u posljednje dvije-tri godine”, ističe Jakšić.

Saborska zastupnica Sanja Bježančević upozorila je kako je vrijednost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj lani pala za 7,4 posto, pri čemu zabrinjava veliki deficit mljekarske proizvodnje i pad proizvodnje nekoliko vrsta mlijeka.

To je poziv ministru poljoprivrede neka pokuša nešto napraviti, da pokaže da je dostojan resora koji je preuzeo i da su njegove kvalifikacije dovoljne za pokretanje poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji i Hrvatskoj, kazala je Bježančević.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare