Na jedno od ključnih pitanja o napadaču iz Daruvara policija ne daje odgovor

Vijesti 23. srp 202421:14 0 komentara

Da je masovni ubojica imao pištolj još prije mjesec dana kada se sukobio s poznanikom - ne piše u službenom izvješću policije. Građani Daruvara tvrde drugačije. Ministar Božinović očito za izvješće ne bi stavio ruku u vatru pa u Daruvar šalje istražni tim.

“Unatoč tome, ja sam zamolio, naložio, glavni ravnatelj policije je poslao stručni tim koji je već danas u Daruvaru i koji će taj spis i taj predmet analizirati od samog početka”, poručio je ministar Božinović.

Građani ponavljaju – oružje mu je trebalo oduzeti:

“Oružje mu je trebalo oduzeti, to je minimum.”

“Moguće da netko ako poludi opet tako nešto može napraviti.”

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček u sustav ima povjerenja.

“Osobno ne mislim da je sustav zakazao, vi ne možete znati što se nekome roji ili događa u glavi. Bilo bi super kad bi mi svi znali. Događa nam se ono što smo nekad gledali u Americi ili okolici, ali nažalost to se događa i u Daruvaru”, rekao je Lneniček.

“Krivca nema”

S tom tezom slaže se i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković – poručuje krivca nema.

“Luđaka jednostavno spriječiti ne možeš. Ako netko odluči ući u starački dom i ubiti 6 satih ljudi, uključujući i svoju majku nema te službe, nema te policije, i sustava koji to na bilo koji način može osjetiti i prevenirati”, smatra Pavasović Visković.

Psihijatar Ante Bagarić pak upire prstom u sustav u smislu izostanka pomoći pojedincu. Drži da mu se moglo i trebalo pomoći

“Policija kad je prvi put intervenirala i vidjela da on radi nasilna djela, trebala ga je uputiti negdje. Tako se pomaže osobama. Ne pomaže im se onako kako se čini na prvu – aha danas si bio nasilan prema majci, ništa, pustit ćemo te…to nije pomoć. Pomoć je da se takvim osobama koje teško kontroliraju vlastite nagone, agresiju, destruktivne nagone, da im društvo postavi granicu. Da je takva osoba da dobila nekakvu sudsku mjeru obaveznog liječenja, obaveznog savjetovanja, vjerojatno je da bi na tom savjetovanju naučio nekakve mjere koje su manje violetne”, kaže Bagarić.

Javnost čeka informaciju

Situaciju je komentirala i Štefica Karačić iz Udruge socijalnih radnika.

“Slučajevi kršenja javnog reda i mira se ne prijavljuju Socijalnoj službi, ali počinitelji dolaze pred prekršajnog suca koji može izreći mjeru obaveznog psiho-socijalnog tretmana. To je mjera kojeu provode stručne sosbe, ne samo u sustavu soc skrbi, nego i šire, ona ima za cilj raditi s počiniteljme na promjeni vlastitog ponašanja”, ističe Karačić.

Čeka se što će zaključiti policijski istražni tim – je li policija imala ikakvih saznanja o posjedovanju oružja ranije. No, još nije poznato u kojem roku će javnosti dobiti tu informaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!