Ministar Habijan najavio gradnju čak pet novih zatvora. Pitali smo ga kojim novcima će to platiti

Vijesti 10. lis 202407:51 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan najavio je prije nekoliko dana gradnju pet novih zatvora. U to se kreće jer je, kako je objasnio, hrvatski zatvorski sustav previše opterećen. Trenutno je tisuću osoba lišenih slobode više od ukupnih kapaciteta. Pitali smo ga koliko će sve to koštati i odakle mu novac.

“Kratkoročno će se prva dva standardizirana modularna zatvora, kapaciteta po 150 zatvorenika, graditi u Varaždinu i Lipovici. Završili smo javnu nabavu i dobili osam ponuda, a sve bi trebalo biti dovršeno za 18 do 20 mjeseci”, rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan (HDZ). Još tri velika nova zatvora su u planu.

Veliki zatvori

Prema Habijanovim riječima uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju prvog velikog zatvora kapaciteta oko 400 zatvorenika, na području Općine Perušić, dok će se, kako je dodao, u listopadu potpisati ugovor s financijskim partnerom Razvojnom bankom Vijeća Europe. Za sada je potpisan samo sporazum s Općinom Perušić i Ličko-senjskom županijom.

Druge dvije lokacije su u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, rekao je Habijan.

“U Sisačko-moslavačkoj županiji je izazov infrastruktura koja će tražiti dodatna sredstva. U Osječko-baranjskoj županiji gdje je još jedna lokacija bit će potrebno rušiti zgradu s početka prošlog stoljeća, što će također biti novi trošak”, objasnio je Habijan.

Pretrpani zatvori

Prema ministrovim riječima 45 posto osoba u zatvoru čine istražni zatvorenici, od kojih je 19 posto ilegalnih migranata.

Najavljujući nove zatvorske kapacitete Habijan je najavio zapošljavanje 156 novih pravosudnih policajaca, ali i promjene u povremenim poslovima zdravstvene skrbi za osobe lišene slobode.

Nakon  tih najava, u trenutku kada je ministar financija Marko Primorac zatražio rezanje dijela projekata, pitali smo Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije koliko će koštati novi zatvori i kako misle financirati njihovu gradnju.

Evo što se planira

“Sve aktivnosti koje je ministar Habijan najavio dio su šireg plana modernizacije zatvorskog sustava Republike Hrvatske, koji ima za cilj odgovoriti na izazove prenapučenosti, potresa, migracija, kao i zastarjelosti postojeće infrastrukture. Taj plan teži stvaranju modernog zatvorskog sustava koji će poštovati ljudska prava osoba lišenih slobode te podržavati njihovu resocijalizaciju i rehabilitaciju”, poručuju.

Otkrili su nam i da procijenjena vrijednost radova za dva standardizirana modularna aneksa koja će se izgraditi uz postojeća kaznena tijela u Zatvoru u Varaždinu i Kaznionici u Lipovici-Popovači iznosi četiri milijuna eura bez PDV-a.

“Sredstva za njihovu izgradnju osigurana su iz državnog proračuna”, uvjerava ministar Habijan. Potvrdio nam je i da će se kaznionica u Ličko-senjskoj županiji financirati sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe. No, cijenu u ovom času još ne zna jer se kaže, čeka dovršetak Studije izvedivosti i izrada Operativnog plana.

O sredstvima za dva veća zatvora iz Ministarstva nam nisu odgovorili.

Novi zaposlenici ili…?

Pojašnjenje financiranja plaća za 156 novih pravosudnih policajaca, čije je zapošljavanje najavio ministar, posebno je iznenađujuće. Naime, Habijan kaže da se radi o zapošljavanju vježbenika za čije će se plaće novac namaknuti iz proračuna Ministarstva.

“Ta zapošljavanja planirana su temeljem prestanaka državne službe te projekcije budućih redovnih odlazaka u mirovnu službenika”, dodaje. Iz ovog se može zaključiti da se broj pravosudnih policajaca neće povećati, već će samo ljude koji su otišli iz sustava zamijeniti vježbenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!