VIDEO / Pogledajte kako će izgledati novi sustav plaćanja cestarine bez naplatnih kućica

Auto 24. ruj 202413:30 0 komentara
Screenshot / HAC

Naplatne kućice odlaze u povijest, i to 2026. godine. Tako barem stoji u ugovoru koji su u utorak potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan s odabranim izvođačem radova zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke SkyToll iz Slovačke i TollNet iz Češke.

Ugovor kojim će se izraditi i uvesti novi sustav naplate cestarine vrijedan je 79.913.480,52 eura, a obuhvatit će cjelokupnu mrežu autocesta u Hrvatskoj.

Novi sustav trebao bi omogućiti slobodan protok vozila uz beskontaktnu naplatu cestarine bez naplatnih kućica, dok će za kontrolu naplate će biti zaduženo 208 naplatnih točaka, koje će biti na autocestovnim čvorovima, ali i 74 mobilne jedinice.

Tri načina naplate

U ministarstvu su naglasili i kako bi ovaj sustav trebao osigurati bržu protočnost na autocestama.

Cestarina će se naplaćivati korištenjem ENC uređaja ili očitavanjem registarske oznake prilikom čega je potrebna registracija u sustav koja se može izvršiti na tri načina – putem web portala ili mobilne aplikacije, dolaskom na autocestu na jednoj od registracijskih staza, ili registracijom na prodajnom mjestu HAC-a ili kod njihovih prodajnih partnera (npr. benzinske postaje).

Vozači mogu biti korisnici ENC uređaja koji će se isto morati povezati s registarskom oznakom vozila.

Na svakom ulasku na autocestu bit će minimalno jedna staza za brzu registraciju vozila gdje će se korisnik moći registrirati na jednostavan način – kamera će očitati njegovu registarsku oznaku, vozač će potvrditi da je to očitanje ispravno, prislonit će kreditnu karticu i sustav će ispisati potvrdu da je registriran u sustav. Na kraju će platiti cestarinu sukladno prijeđenim kilometrima.

Novi sustav naplate cestarine trebao bi biti u funkciji nakon ljeta 2026. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!