Doznajemo kako je računovotkinja MUO-a uspjela izvući više od 1,3 milijuna eura. Dio je prebacila mami na račun

Crna kronika 30. ruj 202417:00 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Odlukom Županijskog suda u Zagrebu određen je istražni zatvor Marineli B., 50-godišnjoj bivšoj šefici računovodstva Muzeja za umjetnost i obrt koja je, kako se tvrdi tužiteljstvo, u svega dvije i pol godine ukrala s računa te gradske kulturne ustanove više od 1,3 milijuna eura.

Novac je, prema sumnjama istražitelja, trošila sa svojim partnerom, zagrebačkim odvjetnikom Petrom Č. (40). Kupovali su raznu luksuznu robu, unajmljivali i kupovali automobile, plaćali nekretnine…

Rekonstruiran tijek novca

Osim što je, kako navodi tužiteljstvo, preko računa svojih kolegica izvlačila manje novčane iznose, glavninu od oko 740 tisuća eura isplatila je na račun vlastite majke. Pri tome je, kako su utvrdili istražitelji, navela da MUO isplaćuje “izvansudsku nagodbu”. Kasnije je taj novac, rekonstruirano je tijekom istrage, trošila zajedno s Petrom Č..

Kupili su, među ostalim, više nekretnina u Svetom Ivanu Zelini, a jedan od svjedoka ispričao je kako su tvrdili da će im ta kuća biti “za kasnije”.

Poznanicima, prijateljima i obitelji uhićene računovotkinje nije bilo sumnjivo što ona troši tako velike novčane iznose, jer ih je uvjerila da radi za talijansku firmu, i to ni manje ni više nego nogometni klub Milan.

Šutnja nakon uhićenja

I dok je 50-godišnjakinja nakon uhićenja odlučila braniti se šutnjom, njezin partner 40-godišnji odvjetnik u svojoj je obrani opisao trošenje i posudbu novaca.

Prema njegovim riječima nekretnina u Svetom Ivanu Zelini nije ništa posebno, već obična klet koju je kupio u stečajnom postupku. Zato mu je partnerica posudila nešto novaca, a kako je radila za talijansku firmu vjerovao je kako joj nije problem izdvojiti te iznose.

Odvjetnik vratio novac?

Potez koji je pak najviše frapirao istražitelje jest upravo povrat navodne pozajmice, iznosa od oko 78 tisuća eura samom Muzeju.  Odvjetnik Petar B. pozajmicu je vratio nakon sastanka s upravom Muzeja.

Učinio je to krajem kolovoza, dakle prije nešto više od mjesec dana, nakon što se već doznalo za cijelu aferu, odnosno nakon što je u Muzej u veljači podnio kaznenu prijavu zbog nestanka golemog novčanog iznosa.

Zašto su toliko trošili?

Inače, Petru Č. u ovom je slučaju otegotna okolnost bila i istraga europskog tužiteljstva koja je protiv njega otvorena u studenom prošle godine u “aferi geodezija“. On se pod sumnjom našao kao jedan od odvjetnika koji su osumnjičenim bivšim čelnicima Geodetskog fakulteta pomagali u izvlačenju europskog novca.

Sama Marinela B. potvrdila je nakon uhićenja da ima određenih zdravstvenih problema, među ostalim i problem s nekontroliranom kupovinom što je, izvjesno, utjecalo da se upusti u nezapamćenu krađu novca s računa zagrebačkog Muzeja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!