Toplinski val još neće završiti! Liječnica otkrila koje grupe ljudi moraju biti posebno na oprezu

Vijesti 10. srp 202419:21 0 komentara
Žena se umiva.
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Toplinski val je u punom jeku, a za cijelu zemlju uključena su crvena i narančasta upozorenja. Sa Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba su nam rekli kako su danas imali i veći broj intevencija upravo zbog visokih temperatura.

“Danas smo imali povećani broj intervencija za jedno 20-ak posto, a veći dio možemo povezati s ovim temperaturnim skokom odnosno problemima koje naši sugrađani imaju pri izlasku na te temperature u smislu kolapsa, mučnine, vrtoglavice i iscrpljenosti, rekla je dr. Ljupka Hitrova sa Zavoda.

Dodala je i kako se najviše moraju paziti određene dobne skupine, a tu pripadaju mala djeca, starije osobe, trudnice i bolesnici koji boluju od nekih kroničnih bolesti. Objasnila je i kako pomoći osobi kojoj dođe loše.

N1

“Osobu odvedite negdje u hlad i dajte joj tekućine. Najbolje male količine učestalo. Rashladite je oblozima, a ako izgubi svijest, stavite je na bočni položaj i pozovite hitnu pomoć.”

Svi se trebamo paziti

Doktorica je dodala da se svi trebamo paziti jer ovakve visoke temperature nisu dobre ni za koga.

“Važno je izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, unositi dovoljno tekućine, imati prozračnu svijetlu odjeću, pokrivalo za glavu, sunčane naočale i zaštitni faktor.”

Oni koji moraju biti vani trebali bi posebno pripaziti na ove upute.

“Po mogućnosti trebaju napraviti pauze da se malo sklone u zatvoreni rashlađeni prostor. Prostor ne treba previše rashlađivati. Optimalno je sedam stupnjeva razlike u odnosu na vanjsku temperaturu”, rekla je dr. Hitrova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!