Mrežaste stjenice maltretiraju građane: Lijepe se na kožu, kosu, odjeću…a nikakvi repelenti ne pomažu

Vijesti 14. kol 202409:38 0 komentara
Stjenice
JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP, Ilustracija

Prozirne bubice okupirale su Hrvatsku. Građani se žale da im se lijepe na kožu, kosu, hodaju po odjeći, pa čak i bodu. Riječ je o mrežastim stjenicama, za koje stručnjaci kažu da nisu opasne.

Ne prenose bolesti i nisu opasne za zdravlje ljudi, ali ubodi hrastove mrežaste stjenice stvaraju nelagodu. Stigle su iz Sjeverne Amerike prije 11 godina i velikom se brzinom proširile Hrvatskom. Ugnjezdile su se i u središtu Zagreba.

Izrazito su otporne, a u našim krajevima nemaju prirodnog neprijatelja. Hrane se sokovima iz lista, zato hrast tijekom ljeta ima žuto lišće.

“U našem području napada sve vrste hrastova. Isto tako možemo je naći na prizemnom rastu, na kupini i drugom šumskom drveću. Zanimljivost je da, iako je američka vrsta, ne napada crveni hrast koji je iz Amerike’, rekao je za HRT Milivoj Franjević, izvanredni profesor Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Riječ je o štetniku koji slabi hrast, no ne uništava ga u potpunosti. Budući da se gnijezde ispod lišća, ne pomaže ni zaprašivanje. Ljude napada zbog toplinskog stresa.

“Ljudi i životinje nisu izvor hrane za ovoga kukca jer njihovo probavilo nema sposobnost za preživjeti ako bi se hranilo krvlju sisavca ili čovjeka. Zaštititi se teško, gotovo nemoguće. One su male, sitne, lete. Mogu doseći više katove zgrada. Jedino nekakve varijante mreža za komarce i zatvaranje. Nekakva sredstva, repelenti neće donijeti dobar rezultat”, dodao je Franjević.

Iako ugriz ostavlja crvenilo na koži, a može izazvati svrbež i iritaciju, stručnjaci kažu da je za ljude bezopasan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!