Kako teški metal završi u špinatu? Pitali smo belgijskog proizvođača čiji je proizvod povučen iz Spara

Vijesti 04. lis 202409:28 1 komentar
Davor Puklavec/PIXSELL/ilustracija

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je u srijedu potrošače o povlačenju proizvoda S-Budget Špinat 400 g, roka trajanja 19.04.2026. zbog utvrđene povišene količina kadmija. Iz Spara su zamolili kupce da proizvod ne konzumiraju te da ga vrate u najbližu poslovnicu gdje će im biri vraćen novac.

Iz tvrtke ZMH Horvat, koja pakira ovaj proizvod, za N1 su naveli da je primarni proizvođač zamrznutog špinata koji je predmet opoziva te primarni subjekt koji stavlja proizvod na tržište Europske unije iz Belgije, gdje je špinat uzgojen, prerađen i zamrznut.

Povišena razina kadmija u špinatu

O cijelom se slučaju za N1 očitovao i belgijski proizvođač.

“Neki proizvodi imaju veći rizik da sadrže veće razine teških metala od drugih. Špinat je jedan od rizičnih proizvoda. Svjesni smo toga i stoga provjeravamo svako polje prije žetve”, rekao je proizvođač za N1, navodeći da se provjere provode već dugi niz godina.

“Nikada ne uzgajamo špinat na kontaminiranom tlu. Ali čak i tada vidimo mnogo varijacija u sadržaju kadmija u proizvodu. Mnogi različiti parametri utječu na sadržaj kadmija u špinatu i stoga je vrlo teško predvidjeti vrijednost u konačnom proizvodu”, dodaju iz belgijske tvrtke.

“U ovom konkretnom slučaju pretpostavljamo da je razlog neotkrivanja problema taj što je vrijeme između testiranja i žetve na ovom specifičnom polju bilo nekoliko dana duže od uobičajenog. Osim toga, imali smo vrlo ekstremne vremenske uvjete ove godine (najkišovitija godina ikada izmjerena), što uzrokuje stres biljci”, pojasnili su.

“Ojačat ćemo plan uzorkovanja”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificira kadmij, koji je teški metal, kao poznatu kancerogenu tvar za ljude pa se postavlja pitanje trebaju li potrošači biti zabrinuti ako su konzumirali hranu s povišenim sadržajem kadmija.

Belgijski proizvođač navodi da to ovisi o količini konzumiranog špinata, ali da u ovom slučaju, uz izmjerene vrijednosti nema akutnog zdravstvenog rizika.

Kada je u pitanju briga o sigurnosti u proizvodnji prehrambenih proizvoda, ovaj proizvođač ističe da svaku njivu testiraju prije žetve. “Imamo više od 10 godina povijesnih podataka o svim našim poljima. Nakon ovog incidenta još ćemo više ojačati naš plan uzorkovanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare