Kakva je turistička sezona? “Svi mi koji tu nešto radimo osjetimo da ima puno manje turista”

Ekonomija 27. srp 202420:50 3 komentara

Na vrhuncu smo turističke sezone. I ovu subotu obilježile su velike gužve na autocestama i prometnicama koje vode do turističkih središta. Tunel Sv. Rok zbog gužve povremeno je bio zatvaran. Dodatne zastoje uzrokovale su i prometne nesreće. Gužve su bile i na trajektnim linijama i zračnim lukama.

Udarni vikend turističke sezone. Kolone na graničnim prijelazima, između Lučkog i Bosiljeva… zastoji u tunelu sveti Rok, a onda po dolasku u Split još malo čekanja. Navalu na dan smjene turiste najviše osjete lokalci.

“Teško je u gužvi. Teško… Ali sve se izdrži pa i to. Vruće je”, kaže Borko s Brača.

A nezadovoljan brojem turista ove godine je Ivica Marin, slikar u luci.

“Ne stvaraju se čepovi kao drugih godina. Mislim da je danas najveći čep i vidim da ima dosta prometne policije i prometne mladeži. Sad kako je došla sredina sezone svi mi koji tu nešto radimo osjetimo da ima puno manje turista.”

Ekipa u trajektnoj luci pak igra odbojku dok čeka brod, no mnogima čekanje na plus 30 i nije neki gušt, ali kad se ide na odmor – nema mjesta za nervozu.

“Putovali smo 14 sati iz Njemačke do Hrvatske autom. Prometa je jako puno. Zato igramo odbojku, bolje je nego čekati u autu”, govori Simon iz Njemačke.

Da bi se lakše izdržalo vrućine, voda i kava dijelile su se na Lučkom. A Hrvatska turistička zajednica dijeli osvježenje i u Splitu. Na plus 30 hidratacija je ključna.

“Neki budu ugodno iznenađeni, neki odbiju, ali pozitivne su reakcije uglavnom. Lijepo nam je ovo raditi, nije problem, možemo i sebi uzeti vode”, govore Korina i Paula iz HTZ-a.

Lijepo je bilo i Rogeru i Eloise iz Kameruna.

“Boca vode je jako lijepa gesta! I Hrvatska nam se jako sviđa. Jako! Vidjeli smo gradsku palaču. Jako je lijepo vidjeti što su ljudi prije nas stvarali.”

Dok putnici čekaju, Jadrolinija u udarnom tjednu rješava kvarove. U četvrtak je trajekt Oliver bespomoćno plutao po korčulanskom kanalu, a jučer se na sat vremena pokvario i trajekt za Supetar. Sve je riješeno.

“Ovaj vikend smo imali više od 80.000 putnika, a 16.000 vozila će proći kroz našu luku. Gužva je prisutna, umjereno je do pojačan promet. Zahuktava se, kako mi kažemo. Jako je dobra popunjenost, negdje na razini prošlogodišnje”, posvjedočila je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

I autobusne kompanije trljaju ruke, a nakon problema s hakerskim napadima, promet u splitskoj zračnoj luci normaliziran je i spreman za smjenu turista.

“U ova dva dana očekujemo 230 zrakoplova i izmjenu oko 58.000 putnika. Za srpanj očekujemo 750.000, što odgovara blagom povećanju u odnosu na prošlu godinu. Imamo 20 do 30 tisuća putnika vikendom”, izjaio je Mate Melvan iz Zračne luke Split.

U odnosu na lani, sezona je bolja za pet posto u dolascima, a za jedan posto u noćenjima. To znači da nam turisti dolaze više, ali borave kraće. Uz Istru i Kvarner, najposjećenija je Splitsko-dalmatinska županija.

“Trenutno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto više od 200.000 turista. Uglavnom su to Poljaci, Nijemci i domaći turisti, a slijede Česi, Austrijanci”, barata brojkama Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske.

Plusevi i minusi zbrajat će se na kraju sezone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare