Kasparov: Putin ima plan, Kina ima plan, islamistički radikali imaju plan, a slobodan svijet ga nema

Vijesti 03. ruj 202407:45 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Rat u Ukrajini samo je jedan element globalnog rata "slobodnog svijeta protiv diktatura”, upozorio je Gari Kasparov, slavni ruski šahist i aktivist protiv Kremlja.

Kasparov je govorio na Bledskom strateškom forumu koji se u ponedjeljak i utorak održava u slovenskoj turističkoj destinaciji.

Govoreći o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, slavni šahist s hrvatskom putovnicom rekao je da su linije sukoba u tom ratu „jasne od početka”: diktatura i tiranija s jedne i liberalan demokratski poredak s druge strane.

“Rat u Ukrajini je najvažniji, ali samo jedan od mnogih elemenata tog globalnog rata protiv slobodnog svijeta”, kazao je Kasparov.

“Putin i Kina imaju plan”

Rusi koji danas umiru na prvim linijama sukoba bore se za „politički život” ruskog predsjednika Vladimira Putina i za „opstanak korumpirane, moralno bankrotirane mafijaške strukture koja danas predstavlja rusku vladu”, poručio je.

Ruski režim je danas dosegnuo točku u kojoj je rat jedini način da ostane na vlasti, smatra Kasparov.

Naglasio je da „demokratski svijet” danas ima premoćnu vojnu i ekonomsku prednost, ali mu „nedostaje politička volja da to iskoristi”.

“Putin ima plan, Kina ima plan, islamistički radikali imaju plan, a slobodan svijet ga nema”.

Rusija kao kineski satelit

Utjecaj ruskog predsjednika danas se vidi diljem svijeta, od Nicolasa Madura u Venezueli do Sjeverne Koreje, rekao je.

Kasparov smatra da Rusiji danas prijeti rizik da „postane kineski satelit”, a Kina je „jedina zemlja koja ima teritorijalne pretenzije prema Rusiji” i to oko 1,5 milijuna kilometara kvadratnih, „od Vladivostoka do Bajkalskog jezera”.

Slavni šahist rekao je da „Kina prati ovaj rat s velikim užitkom jer njime slabe i Rusija i slobodan svijet”, a ona je izvan fokusa.

Kasparov zasad ne vidi strategiju demokratskog dijela svijeta za pobjedu Ukrajine.

Ta pobjeda mora uključivati potpuni povratak osvojenog teritorija, uključujući Krim, ratnu odštetu i procesuiranje ratnih zločina, kazao je.

“Moramo ubiti imperijalni virus u Rusiji. To jedino možemo postići vraćanjem ukrajinske zastave u Sevastopolj”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!