KBC Zagreb i dalje pod napadom hakera, u tijeku je sastanak kriznog stožera

Vijesti 27. lip 202413:48 1 komentar
Sandra Simunovic/PIXSELL

U četvrtak se Klinički bolnički centar Zagreb našao na meti hakera te su iz bolnice priopćili da su zbog toga primorani isključiti sve sustave.

“Sigurnost bolesnika nije ugrožena, svi hitni bolesnici su u salama. Sve funkcionira puno teže našim djelatnicima, ali funkcionira”, rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a za kvalitetu.

Rade na otklanjanju problema

Sigurnosni stručnjak Bruno Pavić kaže da su ovakvi napadi česti. “Aplikacija je bila nezaštićena. Takvi napadi se rade sustavno, znači mjesecima se radi na upadu. Postoji nekoliko vrsta napada, odnosno uzroka, ovdje može biti ili da se zaključa sustav i traži otkupnina i li da se pokupe podaci i da se ucjenjuje KBC”, rekao je.

“Mislim da ovdje nije slučaj ransomwarea jer mi se čini da funkcionira backup, odnosno vraćanje sustava. Takvi napadi se mogu detektirati”, dodao je Pavić.

U tijeku je sastanak kriznog stožera KBC-a Zagreb. Stotinjak stručnjaka radi na uklanjanju problema

Podsjetimo, hakerski napad na bolnicu izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza koje su proradile oko 20 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare