Klauški: Da koalicijski sporazum nije tajan, DP bi u očima birača izgubio više nego HDZ

Vijesti 31. svi 202411:30 0 komentara

Kolumnist 24sata Tomislav Klauški u N1 Studiju uživo s Ninom Kljenak komentirao je političke aktualnosti.

“Jedno je skupljanje glasova, a drugo su pregovori u formiranju vlasti”

“Cijela postizborna atmosfera i proces formiranja Vlade bili su obilježeni novom kampanjom za europske izbore”, tvrdi Klauški.

“Šalju poruke i dalje svojim biračima i više su orijentirani prema skupljanju novih glasova nego prema formiranju Vlade. Možda je zbog toga njihov koalicijski sporazum u tajnosti, da se ne bi vidjelo koja je strana napravila neke ustupke. Tu bi DP vjerojatno više izgubio u očima svojih birača nego HDZ”, dodao je.

Klauški stoga, smatra sasvim očekivanim što kod DP-a u ovoj situaciji može doći do izdaje pojedinih programski načela: “Jedno je skupljanje glasova na tim porukama, a drugo je ući u pregovore o formiranju vlasti. DP nije pobijedio na izborima i morali su ući u koaliciju s Plenkovićem. Nisu uspjeli maknuti Plenkovića s mjesta premijera pa su ušli u pregovore s njim. Naravno da će doći do izdaje tih programskih načela.”

Turudić? “Najgori kandidat koji je mogao doći”

“To je najgori kandidat koji je mogao doći”, kaže Klauški za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića te dodaje: “Toliko je politički obojen i još se poklopio s najdesnijom vladom koju smo dosad imali.

Sada imamo cijeli društveno-politički sklop da je na najosjetljiviju funkciju u državi došla osoba koju je zgurala stranka iza koje s vuku korupcijski repovi, a ušla je i u koaliciju s još desnijom strankom. Resor gdje očekujemo povratak povjerenja u institucije je došao u ruke osobe koja će dodatno narušiti to povjerenje.”

Komentirao je i Turudićev odnos prema medijima, ocjenivši da bi u jednom trenu, Turudić i mediji mogli biti i saveznici: “Uvijek je bila zanimljiva dinamika između medija i DORH-a, pogotovo u doba Mladena Bajića. Vrlo često su šefovi DORH-a koristili medije za pojačavanje svojih slučajeva i za javni odstrel. Time su dobrim dijelom uživali medijsku podršku. Naravno da glavnom državnom odvjetniku, ako će ići u problem korupcije, mediji mogu biti saveznici. Oni otvaraju velike afere i na njih se može osloniti za probijanje prvih linija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!