Kod Rijeke se pojavila riba kakva nikad dosad nije viđena u Jadranu

Vijesti 07. kol 202413:05 0 komentara
Dalmacija
Sanjin Strukic/PIXSELL

Pojavila se riba kakve dosad kod nas nije bilo, navode iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Radi se o ribi kirurg (Acanthurus monroviae) koja inače živi u Atlantskom oceana, od južnog Maroka do Angole.

“Riba kirurg (Acanthurus monroviae) inače nastanjuje istočni Atlantski ocean, od južnog Maroka do Angole. Nakon 1987. godine počela se pojavljivati i u Sredozemnom moru, te je s vremenom narastao broj nalaza ove vrste do te mjere da se pretpostavlja da u južnom dijelu ima stalnu populaciju. Nedavno je pronađena čak i na Krimu u Crnom moru.

Ove godine postoji nekoliko nalaza ove ribe na području Kostrene. Naravno, ne možemo donositi zaključke kako su se ove ribe našle u okolici Rijeke, trenutno samo možemo reći da u našem moru pliva riba koja u njemu nikada prije nije primijećena.

Riba kirurg hrani se uglavnom biljnom hranom, ali ponekad zna pojesti i sitne beskralježnjake. Naraste do 45 cm dužine. U slučaju da vidite ovu ribu, molimo vas da nam javite, a ako vam se nađe u ulovu, molimo vas da je sačuvate za daljnju analizu, to bi nam bilo od velike koristi. Zahvaljujemo na dosadašnjim dojavama”, napisali su iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!