Znate li koliko taksija ima na hrvatskim prometnicama? “Ne brinite, ne zna ni država”

Vijesti 15. lis 202411:32 0 komentara
N1

Završetkom sezone smanjuje se broj medijskih naslova o taksistima koji 'deru' turiste, ugrožavanju sigurnost ostalih sudionika u prometu i doprinose nesnosnim gužvama u povijesnim jezgrama naših priobalnih gradova, poručuje Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

Privremeni prestanak izvještavanja

Dodaje i kako je riječ tek o privremenom prestanku izvještavanja o prometnim anomalijama zbog kojih se crvene svi uredni prijevoznici, ali i građani koji o sramotnim scenama iz svojih gradova čitaju u domaćim i inozemnim medijima, prenosi Dalmatinski portal.

“Znate li koliko taxi vozila ima na hrvatskim prometnicama? Ne brinite, ne zna ni hrvatska država.

Strane platforme u Hrvatskoj i dalje su registrirane za razne djelatnosti, ali ne i za prijevozničku pa je tako nadzor moguć isključivo nad posrednicima. Oni, za razliku od obrtnika koji odgovaraju svojom imovinom, svake godine odlaze u stečaj, otvaraju nova jednostavna društva i ostavljaju dugove državi.

Obrtnici nisu uvaženi pri izmjenama Zakona

Aktualni Zakon o prijevozu u cestovnom prometu bavi se posljedicama, a ne uzrocima ovakvih problema”, kaže Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

Napominje i kako su Izmjene i dopune Zakona upućene prošlog tjedna u Hrvatski sabor, a komentari obrtnika na javnom savjetovanju odbačeni su po tko zna koji put.

‘Smatramo da su aktualnim Zakonom nedovoljno regulirane prekršajne odredbe za pravne osobe, ponajviše u dijelu odgovornosti pravnih osoba. Tražili smo i obvezu registracije pravnih osoba u Hrvatskoj za djelatnost iznajmljivanja i upravljanja automatiziranim vozilima. Liberalizacija taxi tržišta, koju podržavamo, nije ni u kakvoj suprotnosti s uvođenjem reda na hrvatskim prometnicama.

Propisana minimalna i maksimalna cijena po kilometru, kontrola nad brojem taxi vozila, jasan stav prema stranim platformama s minimalnim brojem zaposlenika u Hrvatskoj, nisu ništa neobično u ostalim članicama Europske unije. Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo uvođenje reda na hrvatskim prometnicama, zaštitu svojih građana i zaštitu državnog proračuna’, zaključuje Topić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!