Povećavaju se kapaciteti, a donesena je i važna odluka: Korlaet otkrio novitet za beskućnike

Vijesti 04. velj 202419:05 0 komentara

Grad Zagreb otvorio je u nedjelju navečer novi prostor u Ilici za beskućnike koji tijekom zimskih mjeseci borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj. Radi se o dvadesetak spavaćih mjesta, a o svemu je naša Lucija Ptičar za Dnevnik N1 porazgovarala sa zamjenikom gradonačelnika Lukom Korlaetom.

Nakon što je u Vukovarskoj ulici u Zagrebu zatvoreno prenoćište za beskućnike, Grad Zagreb otvorio je novo, u središtu grada, Ilici 29. Opremljeno je odvojenim spavaćim sobama za žene i muškarce, sanitarnim čvorovima, blagovaonicom…

Međutim, novo prenoćište može primiti samo 20 osoba. Procjena je da samo u Zagrebu na ulici živi između 700 i tisuću ljudi. Je li rješenje prenćište s kapacitetom od 20 kreveta?

“Ovoj gradskoj upravi je problem beskućništva visoko na listi”, rekao je Luka Korlaet i dodao: “Ovo nije jedini kapacitet, jedini je u užem središtu, ali osim toga Grad financira prihvatilište Crvenog križa u Kosnici i Caritasove prostore u Sesvetskom Kraljevcu. Oni imaju 150 mjesta, plus s ovih 20 smo na 170. Uz to financiramo dnevne boravke dvaju udruga i pučku kuhinju. To je čitav dijapazon akcija, od smještaja do obroka.”

Na pitanje zašto se uopće zatvorio smještaj u Vukovarskoj ulici, Korlaet objašnjava da prostor nije bio adekvatno opremljen (bez kompletnih sanitarnih čvorova), a i bio je manji od ovog prostora. Osim toga, dodaje, postoji imovinsko pravni prijepor oko povrata imovine pa su se zato odlučili na novi prostor. “Korisnici će moći dobiti i kupaonu gradskog kupališta Diana”, ističe.

N1

Povećanje kapaciteta do kraja mandata i nova odluka Skupštine

Udruge koje pomažu beskućnicima održale su već tri prosvjeda tražeći trajno rješenje za beskućnike, posebno dnevnu alternativu jer nemaju gdje boraviti kako bi se ugrijali.

“Postoji prihvatilište u Kosnici i Sesvetskom Kraljevcu koji imaju 150 ležajeva i gdje beskućnici mogu otići u bilo koje doba, 24 sata usluge. Ove godine ćemo otvoriti još dva dnevna boravka s prenoćištem na dvije lokacije. Jedna je u Ilici, drugu još tražimo, tamo će se moći boraviti i noću i danju”, objasnio je Korlaet.

Također ističe da do kraja mandata planiraju povećati kapacitete smještaja za još nekoliko desetaka mjesta, a osim toga otkriva novitet koji će možda nekima koristiti:

“Donesena je gradska odluka o najmu stanova koja daje i beskućnicima pravo da apliciraju za gradske stanove. I oni će moći konkurirati za najam po izuzetno povoljnoj najamnini. Ta je odluka izglasana na Gradskoj skupštini i uskoro će ići javni poziv za stanove.”

“To je grozan problem današnjice”, istaknuo je Korlaet na kraju razgovora i dodao: “S resursima nitko ne bi trebao biti beskućnik. Ako sredstva bolje rasporedimo, to se može riješiti. Zagreb se trudi i bavimo se stalno time i svi se mogu javiti u Novu cestu 1 na Zavod za socijalnu zaštitu i mogu tražiti pomoć u ovom smislu. Nema razlgoa da već sad netko bude na ulici.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!