Kosovska predsjednica zahvalila Milanoviću na hrvatskoj potpori

Vijesti 07. lis 202421:19 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani zahvalila je u ponedjeljak hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću na "kontinuiranoj i jasnoj" potpori Hrvatske njezinoj zemlji na putu euroatlantskih integracija, gdje Kosovo stoji najlošije od svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Milanović se u crnogorskom Tivtu sastao s Osmani, uoči skupa šefova država Procesa Brdo-Brijuni u utorak čija je nit vodilja upravo približavanje šest zemalja jugoistoka Europe EU-u i njihova međusobna suradnja.

Milanović i Osmani, koji su odnose dvije zemlje ocijenili odličnima, razgovarali su o napretku Kosova prema euroatlantskim integracijama, pri čemu je predsjednica Osmani “zahvalila predsjedniku Milanoviću i Hrvatskoj na kontinuiranoj i jasnoj podršci Kosovu.”

Proces Brdo-Brijuni zajednička je hrvatsko-slovenska inicijativa službeno pokrenuta 2013.

Ovogodišnjem skupu domaćin je crnogorski predsjednik Jakov Milatović, uz supredsjedatelje Milanovića i slovensku predsjednicu Natašu Pirc Musar.

Sudjeluju i čelnici ostalih zemalja članica procesa – Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Dok ostale zemlje vode pregovore ili imaju status kandidata, Kosovo je još uvijek u statusu potencijalnog kandidata, a nije ga priznalo ni pet zemalja Unije.

Kolo svetog Tripuna u Kotoru

Uoči sastanka na vrhu, za šefove država u Starom gradu Kotoru priređen je kulturno-umjetnički program: tradicionalno kolo svetog Tripuna izveli su članovi Bokeljske mornarice.

Riječ je o jedinstvenoj i stoljećima staroj tradiciji, koja je 2022. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, te simbolu kulturnog nasljeđa bokeljskih Hrvata i predstavlja važan dio povijesti i identiteta Hrvata u Boki kotorskoj.

„Posebno me veseli što sam imao prigodu, zajedno s predsjednikom Milatovićem i ostalim predsjednicima država članica Procesa Brdo-Brijuni, uživati u kolu svetog Tripuna, plesa kojeg je izvela Bokeljska mornarica. Ovaj kulturni fenomen, zajedno s Bokeljskom mornaricom, predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske i Crne Gore koju je zaštitio UNESCO i važnu poveznicu između dviju država, a njihova vrijednost nije samo nacionalna nego je tako postala dijelom svjetske kulturne baštine”, rekao je predsjednik Milanović nakon programa u Kotoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!