Liječnici KBC-a Zagreb u 14 dana napravili 14 transplantacija, jedna po prvi put napravljena u Hrvatskoj

Vijesti 10. ruj 202414:21 0 komentara
Operacija
Sandra Simunovic/PIXSELL

Liječnici KBC-a Zagreb u 14 dana napravili su 14 transplantacija od kojih su tri bile multiorganske - kod jednog pacijenta napravili su paralelnu transplantaciju srca i jetre, kod drugog jetre i bubrega, a trećeg srca i bubrega te je takva transplantacija po prvi put napravljena u Hrvatskoj.

“Transplantacija srca i bubrega je prvi put učinjena u Hrvatskoj što nas veseli i ponosni smo na naše transplantacijske timove jer je za ovakav opsežan program u dva tjedna trebao izrazito visoki stupanj organizacije, požrtvovnosti, entuzijazma svih koji sudjeluju u programu transplantacije solidnih organa”, rekao je u utorak ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić na konferenciji za medije.

Naglasio je kako je dio djelatnika prekinuo svoj godišnji odmor kako bi se vratio i sudjelovao u transplantaciji.

Ćorušić je dodao kako se rijetko koja bolnica može pohvaliti da je u tako kratkom vremenu napravila tri multiorganske transplantacije, pogotovo jer su se u isto vrijeme radile i monoorganske transplantacije, što je zahtijevalo dodatnu kooperativnost transplantacijskih timova.

“Transplantacijski timovi KBC-a Zagreb napravili su značajan uspjeh kako na razini Hrvatske, tako i šire u okviru Eurotransplanta koji nas na neki način i prati. Svi ovi pacijenti koji su transplantirani su bili na listi Eurotransplanta”, istaknuo je.

Svi su pacijenti dobro, oporavljaju se

Svi pacijenti su dobro, stabilno te se dobro oporavljaju.

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila i voditelj transplantacijskog tima za srce Davor Miličić rekao je kako su se za prvu transplantaciju srca i bubrega u Hrvatskoj pripremali u više navrata, a sada su se “konačno” poklopile sve povoljne okolnosti – prikladan bolesnik, indikacije te donor.

Kao drugi uspjeh naveo je simultanu transplantaciju srca i jetre koja nije prva u KBC-u, ali je ekstremno složen pothvat koji je i ovoga puta uspio. Riječ je o bolesniku koji je bolovao od nasljedne bolesti koja kroz proizvodnju patološkog amiloida u jetri uništava strukturu i funkciju srca.

Kroz transplantaciju i srca i jetre njegova je bolest zaustavljena.

Od 20 transplantacija srca i jetre, u KBC Zagreb – dvije

Predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Hrvoje Gašparović istaknuo je uspješnost hrvatskog transplantacijskog programa na svjetskoj razini.

Tako je u Hrvatskoj prošle godine napravljeno 48 transplantacija srca, što je 12 transplantacija na milijun stanovnika, a u Njemačkoj će se napraviti 3,5. Do 2022. godine u Europi je napravljeno samo 20 transplantacija srca i jetre, a KBC Zagreb sada ima dvije.

Pojasnio je kako je srce organ koji ima najuži vremenski okvir unutar kojeg je potrebno napraviti transplantaciju – oko četiri do četiri i pol sata.

To uključuje vrijeme od trenutka kada se donorsko srce uzima pa do trenutka kada se ponovno pokrene, a vrlo često se na sam transport gubi više od dva sata pa zato KBC koristi sva prijevozna sredstva koja su im na raspolaganju – helikoptere, avione, kombije, ali i trkaće automobile, istaknuo je Gašparović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!