Lovrić optužio Možemo, Tomašević mu odgovorio: Tužit ću vas

Vijesti 27. lip 202418:35 0 komentara
Tomislav Tomašević
Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je na sjednici s 26 glasova "za" i 10 "protiv", uz oštru kritiku oporbe, prihvatila rebalans proračuna Grada Zagreba za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. kojim se gradski proračun u iznosu od oko 2,5 milijarde eura povećava za oko 10 posto.

Ključno je za ovaj rebalans da se 80 posto odnosi na povećanje subvencija za gradske ustanove i gradska poduzeća kako ne bi rasle cijene komunalnih i javnih usluga za Zagrepčane., rekao je novinarima gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazivši zadovoljstvo što je apsolutnom većinom izglasan rebalans proračuna za ovu godinu.

“Otprilike je za oko 15 posto bilo povećanje plaća u gradskim poduzećima, gradskim ustanovama i Gradskoj upravi, a otprilike za oko 15 posto rasli su i prihodi od poreza na dohodak, tako da je to više-manje neutralno”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je kako su znatna ulaganja u obrazovanju, zdravstvu, socijali, da je puno projekata pokrenuto i zato su iskoristili rebalans da to mogu pokriti. Dodao je i kako koriste dio suficita od prošle godine za povećanje izdvajanja u sportu, gdje imaju najveći skok od 14 milijuna eura.

To se dijelom odnosi na trostruko povećavanje financiranja vrhunskih sportskih klubova, ali se i za 25 posto povećava iznos za Sportski savez grada Zagreba te se za nekoliko milijuna eura povećavaju ulaganje od strane Ustanove za upravljanje sportskim objektima i osiguravaju sredstva za sportske investicije koje su povezane s kupnjom gimnastičke dvorane u Lučkom.

Herman pozvao Tomaševića da ukine prirez

“Jasno je da Grad Zagreb pliva u novcu, da nikad nije bio ovoliko bogat te da i dalje ima maksimalne stope poreza na dohodak. Taj novac dolazi od države, dakle nije rezultat dobroga rada Grada nego isključivo dobroga rada HDZ-ove vlade, odnosno ekstra profita koji se putem poreza i prireza slijeva u gradsku blagajnu”, ocijenio je potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman te je Tomaševića pozvao da smanji poreze, odnosno da ukine prirez onako kako je i zamišljeno poreznom reformom.

Ustvrdio je da Grad Zagreb rebalansom proračuna u blagajni ima 200 milijuna eura, što je 25 posto više od onoga što je planirano, dakle ekstra novac. Prošle godine je taj ekstra novac bio 160 milijuna eura.

Herman tvrdi da Gradu Zagrebu dolazi više novca nego što je planirano umjesto da se novac daje građanima, onima kojima je poreznom reformom namijenjen jer se željelo omogućiti građanima svih gradova, pa tako i Zagreba, da imaju veću plaću.

“Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj…”

“Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj nabija maksimalne stope poreza na dohodak”, istaknuo je Herman te poručio kako je vrijeme da i građani Zagreba osjete ono što se htjelo poreznom reformom postići – a to je da im porastu plaće.

Nestranačka zastupnica Dina Vasić izrazila je duboku zabrinutost zbog ozbiljnih propusta u upravljanju gradskim financijama. Ocijenila je da analiza izvršenja proračuna za 2023. i prijedloga rebalansa za 2024. jasno pokazuje “nesposobnost gradske vlasti da odgovorno i učinkovito planira te realizira ključne projekte”.

Ivica Lovrić iz Kluba zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak tvrdi da proračun Grada nikad nije bio bogatiji, Zagreb je skoro dva i pol puta bogatiji nego što je bio 2020., ali investicija nema.

Smatra da novac ide u to što će Grad u ovoj godini platiti 10 milijuna eura više kamata nego što je to trebao platiti i što gradska poduzeća imaju vrlo nisku stopu realizacije pa im se prelijeva novac iz gradskog proračuna.

Lovrić je rekao i da možemovci sami sebi dodjeljuju novac, a gradonačelnik Tomašević najavio je da će ga zbog toga tužiti.

Skupština je danas usvojila i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Zagreba za 2023. godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!