Hakeri ucjenjuju KBC Zagreb, stručnjak otkrio što bi bio najgori scenarij

Vijesti 02. srp 202412:03 > 12:15 0 komentara

Hakerska skupina LockBit 3.0 kaže da stoji iza napada na KBC Zagreb izveden u četvrtak i traže otkupninu, objavljeno je u ponedjeljak na profilu HackManac. O ovom hakerskom napadu u N1 Studiju uživom s našim Domagojem Novokmetom razgovaro je stručnjak za informacijsku sigurnost Lucijan Carić.

HackManac piše da su hakeri među ostalim uzeli podatke o pacijentima, podatke o pregledima, liječnička istraživanja, podatke o operacijama, o organima i donorima, podatke iz banke tkiva i o zaposlenicima.

Carić podsjeća da ovo nije jedini ovakav slučaj. “Ovo nije prvi put da su podaci građana kompromitirani, imali smo agencije za naplatu potraživanja, trilogiju MUP, centar za vozila i ured za osiguranja i sad imamo ovo. Bio sam zloguki prorok kad sam sarkastično rekao da sljedeće dolazi na red baza podataka HZZO-a, a evo fulao sam malo i ispao je KBC.”

Hakeri u ovom slučaju ucjenjuju KBC Zagreb i navode da bolnica ima rok do 18. srpnja za uplatu otkupnine, no nije navedena njezina visina.

N1

“Državu za podatke građana nije briga”

“To plaćanje nije neuobičajeno za državna tijela, policijske stanice su plaćale državne institucije. Ionako državu za podatke građana nije briga jer ni u jednom ovom ranijem slučaju nismo doznali što se dogodilo i kako su ti podaci izvučeni”, istaknuo je Carić.

Carić je naveo i što bi bio najlošiji scenarij u ovoj situaciji. “Najgori mogući scenarij je da se ti podaci objave.”

Navodi da ovakvi napadi postoje godinama, a ova grupa LockBit prisutna je barem dvije godine. Ističe da ne znamo u kojoj će mjeri ovo utjecati na KBC. “Moguće da su napadači bili tjednima ili mjesecima u vašoj instituciji, da su temeljito mapirali vašu instituciju, da znaju kakvi su vaši resursi…”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!