Maruška Vizek: Sve manje učenika? Koga to čudi kad u trećini naših kućanstava netko spava u dnevnom boravku

Vijesti 09. ruj 202413:06 0 komentara

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu bila je gošća N1 Studija uživo gdje je s našim Domagojom Novokmetom komentirala stambenu politiku i novi porez na nekretnine.

“Tematika nepriuštivog stanovanja je problem u Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Međutim, čini se da je sada voda došla do grla. Moj dojam je da je prekretnica bila nakon što su objavljeni podaci o broju praznih stanova“, komentirala je Vizek.

Dodala je i kako se problem s nenastanjenim stambenim jedinicama u Hrvatskoj malo oteo kontroli.

“Nama se čini da je i ovaj broj stanova koji se koristi za poslovnu djelatnost, a koja nije turistička vrlo vjerojatno podcijenjen”, kaže Vizek.

Novi pristup stambenoj politici

Vizek je komentirala i nove mjere stambene politike odnosno oporezivanje praznih stanova i ozbiljnije oporezivanje apartmana.

“Za početak je pozitivno što je Vlada prepoznala da mi nemamo problem s manjkom stambenih jedinica nego što se te jedinice ne koriste za stanovanje. Prvenstveni razlog zašto se to dogodilo je porezna politika odnosno nedostatak adekvatnog tretmana stanova koji se koriste za kratkoročni najam i nedostatak ikakvog tretmana praznih stambenih jedinica koje služe prvenstvo kao investicijsko dobro”, rekla je.

“Ako gledate zadnja dva popisna razdoblja, 2011. i 2021. godinu, u tih 10 godina broj stanova koji su prazni i koji služe kao apartmani se povećao za 220.00 tisuća jedinca. U istom razdoblju je hrvatska građevinska industrija uspjela izgraditi 100.000 stambenih jedinica. Cjelokupna hrvatska građevinska industrija ne može zadovoljiti niti polovinu potražnje onih koji stanove žele kupovati, ali ne da bi u njima stanovali nego zarađivali”, dodala je.

“Trećina naših kućanstava živi u prenapučenim kućanstvima”

Osvrnula se i na, kako kaže mit, da 90 posto naših kućanstava živi u vlastitim stambenim nekretninama.

“To na prvu izgleda tako, ali kad uđete dublje u statističke podatke onda shvatite da trećina naših kućanstava živi u prenapučenim kućanstvima. U svakom trećem kućanstvu barem jedan član obitelji spava u dnevnom boravku. To je jedan od razloga i zašto je sve manje djece”, smatra Vizek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!