Milanovićev savjetnik: To bi ozbiljno ugrozilo sustav pa već sada vojnici pojačano izlaze iz službe

Vijesti 19. srp 202422:29 0 komentara
Vojska
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za obranu Ivica Olujić komentirao je najavljene rezove u vojsci kao i najavu vojnog roka.

Stanje u oružanim snagama, ako se pita vrhovnog zapovjednika predsjednika Milanovića i bez najavljenih rezova nije dobro. Milanović se u četvrtak obrušio na Vladine najave ušteda, a čega sve u vojsci po mišljenju Pantovčaka nedostaje, otkrio je predsjednikov savjetnik za obranu Ivica Olujić za Dnevnik.hr.

Na pitanje kakvo je stvarno stanje u hrvatskoj vojsci, savjetnik je odgovorio da vojska ima vrlo ozbiljne potrebe.

“Vojsci nedostaje osobne opreme, uvjeti smještaja u nekim vojarnama su ispod standarda ovog vremena i da – takvo je stanje. Vojska treba više obuke, vojnih poslova i onda će manje skapavati“, rekao je Olujić.

“Povećanje proračuna”

Savjetnik je nadodao kako je predsjednik realan kada govori o vojsci. Spomenuo je i neke specifične probleme koji muče vrhovnog zapovjednika kao što je nedostatak UBS-a, stanje u mornarici i problem vrlo skupih aviona koje Hrvatska vojska još uvijek uvodi u naš sustav i koji bi potencijalno mogli ugroziti ostale grane OSRH-a.

“Vojni proračun bi se trebao povećati u odnosu na ono što govore i ministar, pa čak i predsjednik Vlade, o ambicijama i potrebama i nekakvim nabavama. Nažalost, sve te stvari su ostale na prigodnim izjavama i prigodničarskim govorima bilo bi dobro da to vidimo konkretno“, rekao je Olujić koji smatra kako bi uštede ugrozile funkcioniranje cijelog sustava?

“Apsolutno bi ga ugrozile, poremetili bi se svi procesi, novci bi se uzeli od obuke što je još jedan problem. Financijska sredstva za obuku vojnika treba pojačati. Mi imamo pojačan izlazak vojnika iz službe, jedan od razloga je što se bave sporednim zadaćama“, rekao je savjetnik.

“Milanović ima sve informacije”

Osvrnuo se i na manjak informacija koje stižu do predsjednika preko samog Ministarstva obrane.

“Milanović ima sve informacije koje dolaze od glavnog stožera i sa zapovjednicima s kojima se susreće. Imamo mi i od MORH-a, ali nije to u onoj razini kako bi moralo biti u ozbiljnom sustavu i sagledavanju potreba obrambenog sustava. Ne bih kazao da se uljepšava stanje u vojsci, ali neke stvari koje su bitne nije uputno iznositi javno. Predsjednik stoga poziva da se sastane Vijeće za obranu“, rekao je Olujić.

Vojni rok

Objasnio je i kako se predsjednikovom uredu za obranu kao ni samom predsjedniku još uvijek nije prezentirao ni model služenja obaveznog služenja vojnog roka. Javnost još uvijek nije upoznata ni s informacijama o tome tko će provoditi obuku ni koliko će to koštati.

“Ako se želi krenuti s vojnim rokom u siječnju iduće godine, već sad je u rebalansu trebalo osigurati dodatne novce. Postoje neslužbene procjene koliko bi provođenje obuke moglo koštati, ali nije ih radio Ured predsjednika te će one ovisiti o tome koliko će se vojnika pozivati“, rekao je savjetnik.

Pojasnio je i kako tema treba krenuti od toga kakve su stvarne prijetnje Republici Hrvatskoj – prijeti li nam pješačka sila ili neke opasnosti iz zraka.

“Spominju se 2, pa 3 mjeseca, pozivaju se svi, pa se ne pozivaju svi. Previše je otvorenih pitanja, treba sjesti i razgovarati, odgovorno“, zaključio je savjetnik Olujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!