“Ministar je kao trener u nogometnom timu. Neće igrati, ali mora trenirati i stvoriti tim…”

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je političke aktualnosti u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović.

Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici odlučio je iskazati povjerenje novom ministru gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu. Izvanredna sjednica sazvana je na Vladin zahtjev, a Habijan je dobio 77 glasova.

“Ministar je kao trener u nogometnom timu…”

Novotny naglašava da ga ne muči sam minsitar, već opće stanje u njegovom ministarstvu. On tvrdi da ministarstvu nedostaje potrebna kadrovska struktura i organizacijska spretnost da bi efikasno upravljalo ovako ključnim dijelom hrvatske ekonomije.

“Ja ću podsjetiti da većina ministara ekonomije u Europskoj uniji uopće nisu ekonomisti. Ne očekujem od ministra gopodarstva da se bavi meritumom stvari, već da stvara uvjete da ekonomski aktori u tom resoru djeluju na tržišnim principima”, kazao je.

“Mi u Hrvatskoj imamo velika očekivanja od ministara, osoba na vrhu te piramide. Vladu razumijemo u organskom konceptu, dok većina europskih zemalja ima pogled da je ona zapravo institucija koja stvara okvirne uvjete da možemo raditi i djelovati”, dodao je.

“Ministar je kao trener u nogometnom timu. Neće trener igrati, on mora trenirati i stvoriti tim. U ovom trenutku, Hrvatska kao članica Europske unije ima prilično jasne smjerove ekonomske politike”, objasnio je.

“Ono što je najvažnija zadaća ministra Habijana je da pokuša iskoristiti što je moguće više novca iz EU fondova, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i višegodišnjeg financijskog okvira, sve u korist gospodarstva”, istaknuo je Novotny.

“Hrvatska javnost pretjeruje u značaju Fortenove…”

Suvlasnici Fortenova grupe u utorak su na skupštini imatelja depozitarnih potvrda te grupe većinom glasova odobrili transakciju kojom će Fortenova dobiti novu vlasničku strukturu bez sankcioniranog suvlasništva, izvijestili su iz Fortenova grupe. Drugim riječima, Pavao Vujnovac postaje većinski vlasnik Fortenove.

Upitan možemo li vidjeti scenarij u kojem imamo novog Ivicu Todorića, Novotny odgovara: “Ne bih rekao da tu postoji bilo kakav sistemski rizik za hrvatski ekonomski sustav. Prije svega, sjedište te kompanije uopće nije u Hrvatskoj. Ta kompanija je prilično zadužena i riješili su samo jedan dio problema, a to je da se restrukturiranjem vlasničkih odnosa kompanije stvore pretpostavke da se može zadužiti, međutim, zaduživanje nije rješenje, već razduživanje, smanjivanje tog duga.”

“Hrvatska javnost malo pretjeruje u značaju tog poduzeća. Na hrvatskom tržištu, Fortenova, odnosno Agrokor nema takvu ulogu kao prije deset godina. Koncentracija distribucije i proizvodnje hrane je tada bila puno veća nego danas. Danas u području maloprodaje, to poduzeće ima veliku konkurenciju. Da nestanu sva maloprodajna mjesta u jednom trenutku, ne bi bilo nestašice robe, konkurencija je tu. Već tri ili četiri grupacije samo čekaju što će se dogoditi s Konzumom pa da zauzmu njegove tržišne pozicije”, dodao je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok