Doznajemo: Ministru Berošu zapeo važan natječaj. Hoće li uspjeti unaprijediti sustav za skraćivanje lista čekanja?

Vijesti 18. srp 202407:14 0 komentara
Ilustracija/DKOM/Sanjin Strukic/PIXSELL

Poduzetnik Vinko Kojundžić, vlasnik više tvrtki od kojih je najpoznatiji Cuspis, za kojeg je šira javnost saznala nakon otkrića afere s platformom Cijepise, ozbiljno je zakomplicirao važan natječaj Ministarstva zdravstva.

Naime, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ovih je dana prihvatila njegovu žalbu na odluku Ministarstva da taj natječaj poništi. Cuspis je imao brojne ugovore s Ministarstvom zdravstva, a sada je zbog njegovih poteza važan natječaj doveden u pitanje.

Nadogradnja sustava za liste čekanja

Riječ je o natječaju za usluge održavanja i nadogradnje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje kapaciteta te Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina u trajanju od 12 mjeseci. U Ministarstvu tvrde kako su im te platforme važne zbog praćenja stanja na listama čekanja i njihovog skraćivanja.

Inače, natječaj za ove usluge objavljen je još lani u listopadu. Ugovor za održavanje i nadogradnju više platformi trebao je trajati godinu dana, a Ministarstvo je vrijednost ove javne nabave procijenila na oko 304 tisuće eura bez PDV-a.

Na natječaj su stigle dvije ponude – Cuspis je tražio 207.500 eura za ove radove, a tvrtka IN2 471.525 eura. Kriterij je bila najpovoljnija ponuda, što bi prema podacima javnog otvaranja bila ona Cuspisova.

Kojundžić blokirao natječaj

Svega nekoliko dana kasnije, Ministarstvo zdravstva poništava natječaj. Kažu da su se na to odlučili je su za financiranje ovih usluga mogli povući više europskih sredstva pa su željeli ažurirati natječajnu dokumentaciju.

No, na tu odluku o poništenju Cuspis ulaže žalbu koju DKOM lani u prosincu i prihvaća. Zaključuje da razlozi Ministarstva zdravstva za poništenje natječaja nisu bili uvjerljivi. CUSPIS dobiva i tzv. privremenu mjeru, prema kojoj se novi natječaj ne smije raspisati prije nego ovaj bude riješen.

Iako je Berošev prijatelj od DKOM-a tražio da onemogući sklapanje aneksa ranijih ugovora za održavanje i nadogradnju više platformi, to DKOM nije prihvatio.

Beroš povlači novi potez, ali…

Ministarstvo nakon odluke DKOM-a provodi natječaj na kojem odabire Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te od njega traži da napravi specifikacije kojima se sustav za liste čekanja i naručivanje mora nadograditi. Taj dokument dobivaju u lipnju ove godine i na osnovu njega ponovno poništavaju prošlogodišnji natječaj uvjereni da imaju dovoljno argumenata.

Međutim, i na tu odluku o poništenju Cuspis se žali. Ponovno traži i privremenu mjeru – zabranu raspisivanja novog natječaja dok ovaj ne bude legitimno riješen. Ističe kako sada više nije OK donositi odluke o poništenju budući da su iznosi ponuda već javno objavljeni.

Prije nekoliko dana DKOM je tu žalbu i prihvatio, što znači da Ministarstvo zdravstva sada mora pokušati donijeti novu odluku o poništenju natječaja ili pak odabrati jednog od dva ponuditelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!