MIP odbio skinuti imunitet za troje zastupnika

Vijesti 18. ruj 202416:14 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u srijedu skinuti imunitet za troje zastupnika koje su za kazneno djelo klevete tužili privatni tužitelji.

Tužbe zbog klevete

MIP je tako uskratio odobrenje za nastavak kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu protiv Ivane Marković (SDP) zbog kaznenog djela klevete po zahtjevu privatnih tužitelja Marijana Dužića i trgovačkog društva Svpetrvs hoteli d.d.

Odbio je skinuti imunitet i Miri Bulju (Most) radi pokretanja kaznenog postupka po zahtjevu privatnog tužitelja Mate Jujnovića pred Općinskim sudom u Splitu , također zbog kaznenog djela klevete.

Dok traje zastupnički mandat, nije odobrio ni pokretanje kaznenog postupka protiv Dušice Radojčić (Možemo) koju za klevetu tuži Pula parking d.o.o. i Branislav Bojanić pred Općinskim sudom u Puli.

Povjerenstvo je time nastavilo dosadašnju praksu da odbija zahtjeve za vođenje kaznenog postupka protiv zastupnika kada to traže privatni tužitelji.

Posavec je bespredmetan

O zahtjevu Županijskog suda u Zagrebu za vođenje kaznenog postupka protiv Matije Posavca zbog više kaznenih djela protiv službene dužnosti, MIP je utvrdio da je bespredmetan jer Posavec nema imunitet budući da je stavio mandat u mirovanje. Stoga za vođenje kaznenog postupka nije potrebna odluka Hrvatskoga sabora.

Naime, zastupniku koji ne konzumira zastupničku dužnost jer mu je mandat u mirovanju, u vrijeme mirovanja mandata ne pripada zastupnički imunitet.

Zbog nespojivosti zastupničke dužnosti s dužnošću župana Međimurske županije, Posavec je u svibnju stavio svoj mandat u mirovanje, a umjesto njega u Sabor došao je Ivica Baksa (Nezavisna platforma Sjever).

MIP je također na sjednici potvrdio prestanak zastupničkog mandata Ivi Ćaleta- Caru (DP) i počeka obnašanja zastupničke dužnosti njegovoj zamjeni, Predragu Mišiću.

Odluke MIP-a još treba potvrditi Hrvatski sabor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!