Bulj zabranio izložbu jer ju organizira SNV

Vijesti 02. ruj 202419:41 0 komentara
Miro Bulj
Srecko Niketic/PIXSELL

U srijedu, 4. rujna u 20 sati u Gradskoj galeriji Sikirica trebala se otvoriti izložba "Susret na Tromeđi", suvremene hrvatske fotografkinje Inije Herenčić.

Riječ je o ciklusu fotografija koje prate tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Sijelo tromeđe” koja se odvija u selu Strmica kontinuirano već više od pola stoljeća, a predstavlja prvenstveno narodne običaje hrvatskih Srba, ali i onih iz susjednih zemalja.

No, sinjski gradonačelnik Miro Bulj uputio je zahtjev za obustavom izložbe.

“Kao gradonačelnik Grada Sinja, ne mogu dopustiti održavanje izložbe Inie Herendić ‘Susret na tromeđi”, koju organizira Galerija Sikirica uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća.

Naime, veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram voditi računa o osjećajima građana koji su me izabrali. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, a tu prvenstveno mislim na Domovinski rat.

Srpsko narodno vijeće, koje je jedan od donatora izložbe čije je održavanje planirano za 4. rujna 2024. godine, izdaje tjednik Novosti, koji iz tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi, dok Savjetom tog istog Srpskog narodnog vijeća predsjedava notorni Dejan Jović, koji se složio na društvenim mrežama s izjavom Pere Kvesića da je Hrvatska ne samo propali projekt, nego da je i sama zamisao stvaranja Hrvatske bila ‘retardirana i nakaradna’.

Osim toga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća ‘čuvao je leđa’ početniku i diktatoru Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci, dok je on Hrvatsku zbog oslobodilačke operacije Oluja usporedio s nacističkom Njemačkom. Ako Andrej Plenković i HDZ mogu podržavati Pupovca, koji ne dijeli isti stav kao i moderna hrvatska država o karakteru Oluje, to ne znači da je to normalno i da ćemo mi ostali nacionalno svjesni i odgovorni političari i dužnosnici to tolerirati i na to šutjeti.

Neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju, u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok sam ja gradonačelnik i dok imam povjerenje građana, neće!’, poručio je Bulj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!