Bulj ne uzmiče: “Hoće li Plenković, Penava i Pupovac plesati kozaračko kolo na sinjskoj pijaci?”

Vijesti 03. ruj 202420:46 0 komentara

Dok sam ja gradonačelnik, projekata Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Sinju neće biti - poruka je to gradonačelnika Sinja Mire Bulja koji je zabranio izložbu fotografkinje Inie Herenčić. Bulj priznaje da izložbu nije ni pogledao prije nego ju je zabranio, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek mu poručuje da bi se trebao ispričati.

“Etno biznis Milorada Pupovca”

Ništa od Susreta na tromeđi u Sinju. Izložbu tog naziva fotografkinje Inie Herenčić zabranio je gradonačelnik Bulj jer je financira Srpsko narodno vijeće (SNV).

“Ja nisam uopće imao informaciju da SNV plaća bilo kakav projekt zajedno s gradskim institucijama. Ja sam protiv toga. Ja sam tražio zahtjevom od Andreja Plenkovića i Vlade da se uskrati financiranje tog etno biznisa Milorada Pupovca i njegove klike. To je moj stav i dok sam ja gradonačelnik tako će i biti”, rekao je Bulj.

Ravnateljica galerije u gradskom vlasništvu poslušala je direktivu gradonačelnika, no u priopćenju podržava umjetnicu nazivajući Buljev potez grubim kršenjem umjetničke slobode.

“…službeni stav Gradske galerije Sikirica kao javne muzejske ustanove jest da je došlo do grubog ograničavanja umjetničke slobode i jednako tako napada na neovisnost rada ustanova u kulturi. Smatramo da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smjele prelijevati na programsko djelovanje ustanova, pogotovo jer je riječ o izložbi koja promovira međukulturni dijalog”, priopćili su iz Galerije.

No, umjetnost Bulju nije u fokusu. “Nisam vidio izložbu. Vidio sam nekakve zavijane opanke koji više sliče na kozaračko kolo. Ja znam što su sinjski opanci, cetinski, dalmatinski, a na slici sam vidio neke opanke gori negdje iz Šumadije, nemam pojma.”

Herenčić na Buljevu zabranu nije htjela reagirati kao ni SNV koje najavljuje konferenciju za medije u srijedu. Reagirala je zato ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja kaže – Bulj je pogriješio.

“Teško je meni stavit se u njegov način razmišljanja. Ja mislim da bi se prvo trebao ispričati i ne bi trebao vući ni on ni bilo tko drugi ovakve korake, koji grubo nasrću na temeljne vrijednosti naše demokracije. Pogotovo s ovako besmislenim argumentom da je to financirala jedna manjinska organizacija financirala”, izjavila je Obuljen Koržinek.

Jeli u pitanju popravljanje rejtinga

Sinjski gradonačelnik ne uzmiče od svog stava. “Da mi se nameće Milorad Pupovac, SNV i taj etno biznis kako je rekao bivši predsjednik Ivo Josipović to, naravno, neću dozvoliti. Što će biti iduće godine? Hoće li Plenković, Penava i Pupovac plesati kozaračko kolo na sinjskoj pijaci?”

Buljev potez motiviran je padom rejtinga stranke, misli politički analitičar Jaroslav Pecnik.

“I sada naprosto treba naći način da se rejting malo pojača. Uvijek je tu na djelu i pri ruci srpska manjina, Srbi u Hrvatskoj, koji se onda mogu eksploatirati na ovaj ili onaj način. Sumnjam da će Most kao cjelina ići na to, ali će, recimo, ovi igrači kao što je Miro Bulj na tome inzistirati i tako zapravo okupljati dio onih kojima Domovinski pokret nije pri srcu”, ocijenio je Pecnik.

U Hrvatskoj je umjetnost često meta političkih reakcija. Tako su zabranjivani koncerti i Marka Perkovića Thompsona i srpskih izvođača, a Domovinskom pokretu je prošlog tjedna zasmetala i petokraka na koncertu Bijelog dugmeta.

“To je vrlo često u Mostu, ali i u nekim drugim političkim opcijama koje su za jedan ili dva medijska klika ili pojavljivanja spremni žrtvovati vrijednosti na kojima počiva ova država… Ja mislim na sve koji djeluju u javnom prostoru i uvijek šaljem istu poruku: vrlo često se i kao ministrica ne slažem s nečim što je izrečeno, nešto me vrijeđa, voljela bi da se nije pojavilo u javnom prostoru, ali uvijek ću neprikosnoveno braniti pravo svakoga da takve stavove iznosi”, rekla je Obuljen Koržinek.

Tako će Sinjani ostati uskraćeni za Susret na tromeđi, osim ako sinjski gradonačelnik, kojem ne smeta izložba nego pokrovitelj, ne odluči da će izložbu financirati grad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!