Mladen Pavić o svinjskoj kugi: Mjere zabrane trajat će najamanje 30 dana

Vijesti 20. srp 202415:38 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić podijelio je nove informacije o ponovnom širenju afričke svinjske kuge.

Pavić je poručio kako su donijeli zone zaštite i nadziranja.

“Zona zaštite je unutar tri kilometara, a zona nadziranja unutar 10 kilometara. Unutar obje zone zabranjeno je prometovanje životonja, ulazak novih, odvođenje postojećih, kao i klanje za vlastite potrebe.”

Ističe kako u tom području nema veliki broj svinja. “Nekih 1200 svinja, ali je relativno veliki broj posjednika svinja – njih 236, od kojih jedan ima 400 svinja, dvojica po 100, ostalo su sve mala gospodarstva s pokojom sivnjom.”

U zonu zaštite priprada samo naselje Vinjani gornji grada Imotsksog, a u zoni nadziranja su općina Podbablje i općina Zmijavci.

Vlasnici svinja se moraju pridržavati visokih sigurnosnih mjera, ističe Pavić. “Dezinfekcija ulaza u objekte, dezinfekcija vozila pri ulasku u dvorišta i, naravno, dezinfekcija opreme koja je u kontaktu sa životinjama i da što manji broj ukućana ulazi u te objekete.”

Dodaje kako ja važno veterinarima prijaviti svaku promjenu ponašnja kod životinja, a građanima poručuje da kupuju meso isključivo iz ovlaštenih izvora.

“I najmanja nepažnja, bilo da se ima iti jedna životina, može dovesti do širenja bolesti u ugrožavanju cijelog tog područja, a bojim se i šire. Ove mjere zabrane trajat će najmanje 30 dana. A sve dalje će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije kako uz granicu u BiH, tako i na području RH.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!