Stižu vrućine, ali i nevremena. “Među dvije smo zračne mase, moguće su superćelije”

Vijesti 07. lip 202414:41 0 komentara
Sasa Miljevic/PIXSELL/ilustracija

Tijekom vikenda očekuje se pretežno sunčano vrijeme, iako su lokalno mogući izraženiji pljuskovi, ali i tuča.

Najniža jutarnja temperatura između 12 i 17, na obali i otocima od 18 do 23 °C, prognozira DHMZ i dodaje da se očekuju najviše dnevne temperature između 26 i 31 °C.

Kako piše Istramet, naši krajevi krajem prve dekade lipnja i tijekom dobrog dijela druge nalazit će se na granici dvije zračne mase, što bi moglo uzrokovati izolirane, ali vrlo izražene lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda.

Zapadnom i dijelom središnje Europe dominirat će svježija i vlažna zračna masa porijekla s atlantskog oceana. Temperature zraka na tom će području biti niže od prosjeka uglavnom oko 4 °C, ali povremeno mogu odstupati i do 8 °C.

Istovremeno, velik dio Balkanskog poluotoka i južne Europe imat će vruće i vrlo vruće ljeto uz temperature do 8 °C iznad prosjeka za doba godine.

Što to znači za vrijeme u našem kraju?

Kako pojašnjava Istramet, vrijeme bi moglo biti nestabilno, naročito u gorju i na sjeverozapadu Hrvatske, dok će u Dalmaciji nestabilnosti biti rijetke i dominirat će ozbiljne ljetne temperature zraka uz vrijednosti i do 35 °C. Dio nestabilnosti s povremenim frontama sa sjeverozapada vjerojatno će stići i do Istre i Kvarnera gdje također može biti izraženih grmljavinskih nestabilnosti.

U takvim situacijama kada se nalazimo na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, uvjeti su često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli.

Na snazi upozorenje

Za subotu je uključen žuti Meteoalarm za dvije regije – zagrebačku i karlovačku zbog mogućih izraženih pljuskova s grmljavinom, a moguća je i tuča.

“Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, savjetuju iz DHMZ-a.

Na snazi žuti Meteoalarm zbog mogućih pljuskova s grmljavinom i tučom.
DHMZ/screnshoot

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!