MORH objavio koliko puta je Milanović koristio vojne helikoptere

Vijesti 31. kol 202422:15 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL / Ilustracija

U novom političkom sukobu Vlade premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića izbila je i afera oko letova predsjednika države helikopterima HRZ-a. Vlada, odnosno premijer, kao i ministar obrane Ivan Anušić, smatraju da Milanović prekomjerno koristi vojne helikoptere.

Milanović je odgovorio tako da je zapovijedio vojnoj tajnoj službi VSOA-i da istraži od kuda iz MORH-a cure podaci o njegovim letovima helikopterom jer to, po njemu, predstavlja ugrožavanje njegove i nacionalne sigurnosti. Zasmetalo mu je kada je primijetio da su ga kamere u dva navrata dočekale i snimile kako slijeće helikopterom.

Napao i Plenkovića jer leti avionom, koji je 10 puta skuplji te je karikirao da leti iz Velike Gorice u Dugo Selo sa stranačkom ekipom.

Kako ministar Anušić smatra da podaci o aktualnom letu trebaju biti klasificirani, no ne mogu biti klasificirani podaci o tome koliko puta je Milanović koristio vojne helikoptere, zatražio je od Oružanih snaga RH izvješće o tome koliko se puta u svom mandatu od 2020. do sada Milanović koristio vojnim helikopterima, piše Večernji list.

Podsjetimo, Milanović je u rujnu 2020. promijenio proceduru podnošenja zahtjeva za korištenje helikoptera ili drugih vojnih resursa jer nije želio da mu tadašnji ministar Mario Banožić odobrava letove i od tada on izravno daje zapovijed načelniku Glavnog stožera. Pri tome je on te svoje zahtjeve označio kao povjerljiv dokument.

Milanović letio svaki peti dan mandata

Anušić je iz OSRH-a dobio traženu statistiku, a Večernji list je dobio uvid u dio tablica, kao i u konačni izračun korištenja helikoptera i vojnih brodova.

Predsjednik Milanović je, prema tim podacima, helikoptere HRZ-a koristio 348 puta. U MORH-u kažu da je bilo i više letova, ali su podaci skupljani po hitnoj proceduri. Ukupno trajanje letova iznosi 241 sat i 25 minuta. Predsjednik je, dakle, u prosjeku, koristio helikoptere svaki peti dan svog mandata.

Omiljena destinacija predsjednika RH je Hvar, kamo je letio na desetke puta, zatim Brijuni, Sinj, Slunj. Ima tu i dosta letova za i iz Dubrovnika, Korčule, Gračaca, Karlovca, Tounja, itd.

Trošak Milanovićevih letova

U Oružanim snagama su trošak leta, kako tvrde u MORH-u, preliminarno izračunali po znatno nižim, starim cijenama, a u MORH-u ističu da, prema sadašnjim tablicama, sat leta ruskim helikopterom zajedno sa svim troškovima posada stoji 6850 eura, a Blackhawkom 8899 eura. Stoga MORH u svojoj najnižoj procjeni tvrdi da je Milanović na svoje letove helikopterima do sada “spržio” oko milijun eura iz vojnog budžeta.

U izvještaju Oružanih snaga navedeni su i podaci o tome koliko je puta Milanović koristio i brodove HRM-a. Koristio ih je umjereno i to isključivo u prvim godinama mandata. Ophodni brod Omiš OOB-31 koristio je tri puta, sve zajedno 20-ak sati, dok je motorni brod Učku koristio u četiri navrata. Samo jednom je to bio duži put, četverodnevni, kada je posjetio Albaniju. Koristio je još i manje brodove HRM-a u Brijunskom akvatoriju. Procjena je HRM-a da je trošak tih putovanja brodovima iznosio oko 110 tisuća eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!