Možemo!: U socijalnom planu EU-a bitne su politike rada, socijalne skrbi i mirovina

Vijesti 05. lip 202412:42 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić uoči EU izbora u srijedu je važnim istaknula da Europa nastavi biti kontinent visoke kvalitete života te je poručila da zelena tranzicija i plan ne mogu ići bez socijalnog plana i brige za politike rada, socijalne skrbi i mirovinskog sustava.

Benčić je na konferenciji za medije navela kako većina koja živi od rada ne smije biti ta koja će plaćati troškove zelene tranzicije, već to trebaju biti oni koji su na uzrocima klimatskih promjena desetljećima profitirali i bogatili se.

“U sklopu socijalnog plana, bitni aspekti su politika rada, socijalne skrbi, odnosno socijalna politika i borba protiv siromaštva, te pitanje mirovina i mirovinskog sustava, kao i njegove stabilnosti u okolnostima koje danas imamo u Europi – sve većeg starenja stanovništva”, istaknula je.

Kandidatkinja za Europski parlament Jelena Miloš navela je kako su građani sve više pogođeni raznim krizama, a koje su dovele do sve većeg društvenog raslojavanja te ekonomskih i socijalnih nejednakosti, zbog čega smatraju da je u idućem mandatu Europskog parlamenta ključna borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Zato će tražiti da se u idućem mandati naprave ambiciozni ciljevi kako bi se do 2040. iskorijenilo siromaštvo na razini Europske unije.

“Ono za što se naročito zalažemo i što je već u procesu, je da se donese direktiva o zajamčenoj minimalnoj naknadi na europskoj razini, odnosno to bi bila direktiva kojom bi socijalne naknade u državama članicama bile primjereno visoke da zaštite ljude od siromaštva”, istaknula je.

Drugi cilj je u borbi protiv dječjeg siromaštva gdje traže dostatna sredstva za Europsko jamstvo za djecu, a kao treći cilj Miloš je navela borbu protiv energetskog siromaštva, gdje je jedna od mjera program energetske obnove višestambenih zgrada i domova.

Saborski zastupnik Damir Bakić istaknuo je kako pitanje mirovina zauzima značajno mjesto u europskim politikama socijalne sigurnosti i to ne samo zbog visokog udjela osoba starijih od 65 godina, nego je i zbog negativnih demografskih trendova.

Premda su mirovinski sustavi – dizajn sustava, pravila, razina doprinosa, način obračuna mirovina u nadležnosti zemalja članica, Bakić je važnim istaknuo da se na EU razini afirmiraju dostignuća i da se borimo za alate koji će pomoći da nacionalni mirovinski sustavi što prije ostvare željene ciljeve, poput smanjenja rizika od siromaštva starijih, smanjenja i dokidanja svih rodnih nejednakosti u mirovinskim sustavima te unapređenja zaštite i transfera mirovinskih prava kod prekogranične mobilnosti, a koja će biti sve izraženija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!