Policija otkrila jesu li znali da je ubojica iz Daruvara imao oružje: “Obavili smo razgovor…”

Vijesti 26. srp 202419:57 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

MUP je proveo nadzor nad policijskim službenicima koji su ranije postupali prema Krešimiru Pahokiju, koji je u Daruvaru usmrtio šestero ljudi, a zbog sumnje da su imali informaciju kako je i ranije imao vatreno oružje.

Kako navode iz policije, njihovi službenici su obavili razgovore sa svjedocima, susjedima, poznanicima i zaposlenicima obližnje trgovine. Svi su kategorički negirali da im je K.P. (1973.) ikada prijetio vatrenim oružjem ili da su imali saznanja da posjeduje vatreno oružje.

MUP-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sukladno članku 18. Pravilnika o načinu provedbe unutarnje kontrole i nadzora rada službenika i ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova (NN 141/11 i 146/11) glavni ravnatelj policije Nikola Milina naložio je provođenje izvanrednog nadzora u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj, Policijskoj postaji Daruvar, a vezano uz postupanje policijskih službenika navedene policijske postaje nakon saznanja da je 20. lipnja 2024. ispred Vatrogasnog doma u Daruvaru, u Ulici Matije Gupca, hrvatski državljanin D.K. (1973.) zadobio teške tjelesne ozljede koje mu je nanio hrvatski državljanin K.P. (1973.).

Stručni tim Ravnateljstva policije utvrdio je da su policijski službenici kriminalističke policije Policijske postaje Daruvar poduzeli sve potrebne mjere i radnje prvog zahvata sukladno pravilima struke.

Također, tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, prikupljanjem obavijesti od žrtve, ali i potencijalnih očevidaca događaja, nije se došlo do saznanja da bi osumnjičeni K.P. (1973.) prijetio oružjem ili koristio vatreno oružje kao sredstvo izvršenja. U konkretnom slučaju nisu bili ispunjeni uvjeti za podnošenje prijedloga za izdavanjem naloga za pretragu doma i drugih prostora nadležnom državnom odvjetništvu, a što je preduvjet da bi policijski službenici proveli dokaznu radnju pretrage doma i drugih prostora.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja nisu bili ispunjeni zakonom propisani uvjeti za dovođenje osumnjičenog K.P. (1973.) u pritvorsku jedinicu policije, odnosno za određivanje istražnog zatvora.

Temeljem do tada utvrđenog činjeničnog stanja o načinu počinjenja kaznenog djela kao i zbog činjenice da se tijekom naknadno obavljenih razgovora nije došlo do novih korisnih saznanja o samom počinjenju djela ili ličnosti osumnjičenika, policijski službenici PP Daruvar nastavili s prikupljanjem obavijesti i potrebne dokumentacije, neophodne za utvrđivanje dostatnog stupnja sumnje za podnošenje kaznene prijave.

Tijekom nadzora, policijski službenici su, između ostalog, obavili razgovore sa svjedocima, susjedima, poznanicima i zaposlenicima obližnje trgovine. Svi su kategorički negirali da im je K.P. (1973.) ikada prijetio vatrenim oružjem ili da su imali saznanja da posjeduje vatreno oružje. Također, policijski službenici su ponovno obavili razgovor sa oštećenim D.K. (1973.) koji je izjavio da nije istina da mu je K.P. (1973.) stavio pištolj u usta te da je za takve navode saznao iz medija.

Zaključno, provedenim nadzorom stručni tim nije utvrdio nepravilnosti kao niti propuštanje provođenja potrebnih mjera i radnji policijskih službenika Policijske postaje Daruvar te se kaznena djela koje je K.P. (1973.) počinio 22. srpnja 2024. godine u prostorijama doma za starije osobe ne mogu uzročno – posljedično povezati s kaznenim djelom koje je K.P. (1973.) počinio 20. lipnja 2024. godine na štetu D.K.(1973.)”, priopćili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!