Muškarac i žena na Braču ulovljeni sa zaštićenim periskama. Traži ih policija

Vijesti 19. srp 202418:46 0 komentara
Periska
Srecko Niketic/PIXSELL

Muškarac i žena u Postirama na Braču uhvaćeni su da nose više ljuštura periski iz mora, što je zakonom najstrože zabranjeno. Pet ljuštara spremili su u unaprijed pripremljene kutije, pa su očito smišljeno išli prikupljati ove zakonom zaštićene školjke.

Kako Morski.hr doznaje od mještana, prijavljeni su policiji, no uspjeli su pobjeći, a policija podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno.

Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a članak 153., stavak 3. jasno kaže: “Zabranjeno je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta”.

Strogo zaštićena

Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće te ih je zabranjeno ”uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati.

Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.

Također je bitno spomenuti da se radi i o kaznenom djelu uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, obzirom je Kaznenim zakonom određeno kako će se kazniti tko ”protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!