N1 u Tel Avivu: “Ono što je sigurno jest da sigurnosti više nema”

Svijet 07. lis 202421:39 0 komentara
Obljetnica Hamasova napada
GIL COHEN-MAGEN / AFP

Trenutak kad su Hamasovi militanti prošle godine prešli granicu i krenuli u krvavi pohod na Izrael, u toj se zemlji najviše promijenio osjećaj sigurnosti koji su nekada imali građani, početne su riječi našeg reportera Branislava Šovljanskog, koji se iz Tel Aviva javio u Newsnight s Domagojem Novokmetom.

Tog 7. listopada, nakon što je više od tisuću Hamasovih terorista uspjelo probiti sve prepreke, napraviti masakr neviđenih razmjera, ubiti više od 1200 civila i oteti više od 250 ljudi, građani su potpuno izgubili povjerenje u vlast, vojsku, one koji ih trebaju čuvati od takvih opasnosti.

“Tada su okrivili svoje obavještajne službe, Shin Bet i Mossad, za propuste. Povjerenje u moć Izraelskih obrambenih snaga (IDF) vratilo se nakon što je počela kopnena ofenziva u Gazi, kada su počeli čistiti taj teren kako bi, kako su tada govorili, suzbili i uništili Hamas u korijenu”, kazao je Šovljanski pa nastavio:

“Oni osjećaju strah ovdje u Tel Avivu, kada je Iran izveo napad balističkom raketom. Opisivali su nam da im se tlo trese pod nogama, da su im prozori razbijeni i da se više ne osjećaju sigurno. Morali su ponovno provesti sate u skloništima, a to je nešto što su zaboravili.”

Drugi strah bila je mogućnost terorističkih napada direktno među njima, na ulici. Kao dva koji su se zbili unazad desetak dana.

“Ovdje, dva kilometra od nas, dogodio se teroristički napad kada su dva čovjeka, pripadnika Hamasa, pucali na ulici i ubili osam ljudi istog dana kada je Iran izveo raketni napad. Promijenila se i politička podrška režimu, odnosno vladi Benjamina Netanyahua. Popularnost je pala nakon 7. listopada prošle godine, ali kada su krenule vojne akcije u Gazi i sada u Libanonu, potpora je ponovno počela rasti i veća je za oko sedam posto nego prije godinu dana.”

Pojedinci koji su preživjeli masakr vraćaju se u prošle godine pogođene kibuce.

“Jasno je da će se teško vratiti normalan život na mjesta gdje su djeca i žene ubijeni u kućama, gdje su bili sakriveni u sigurnim sobama”, istaknuo je Šovljanski i napomenuo:

“Postoje informacije da je u tijeku istraga o propustu prije napada Hamasa.”

Branislav Šovljanski i Domagoj Novokmet
N1

Također, Izrael je podijeljen na desničarske struje, koje podržavaju Netanyahuovu vladu i one koje smatraju da je cijeloj zemlji učinjeno više štete nego koristi.

“Svakim novim napadom Izraela čujemo izjave poput onih da je ustala nacija lavova, da svaka čizma izraelskog vojnika koja kroči na teritorij Gaze ili Libanona brani izraelski narod kod kuće. S druge strane, postoje ljevičari koji vjeruju da je Izrael akcijom zapravo stekao više neprijatelja u svijetu nego što je ikada imao. Ne samo u regiji, nego i u svijetu, zbog retorike samog Netanyahua, koji se posvađao i s Ujedinjenim narodima i s Emmanuelom Macronom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!