Na Krku nema liječnika, najstarija liječnica ima 80 godina: “Dolazite na vlastitu odgovornost!”

Vijesti 08. kol 202408:24 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Liječnici kažu kako na dan imaju više od 130 kontakata s pacijentima, a optimum bi bio 40 pregleda. Umjesto u ordinacije, izišli su na ulicu. Krčki doktori i sestre u sezoni padaju na koljena pa su na mirnom prosvjedu pred gradskom upravom zatražili pomoć.

“Konkretno u Malinskoj prema zadnjim podacima ima 35 tisuća ljudi, u Malinskoj je trenutno samo moja ordinacija koja to pokriva. Na Krku je zimi 20 tisuća, a sada 170 tisuća ljudi”, rekao je za Net.hr Željan Žic, liječnik obiteljske medicine.

Imaju devetero liječnika plus jednu s pola radnog vremena pa uspoređuju Rijeku u kojoj za 110 tisuća stanovnika radi više od 70 ambulanti.

“Totalno je neodrživa situacija i ovo je kolaps zdravstva na otoku koji je opasan po sve žitelje i sve turiste. Poruku imam da se na most stavi natpis: Dolazite na vlastitu odgovornost”, rekla je medicinska sestra, Ljubica Depope.

Više od 130 pacijenata

Liječnici kažu kako na dan imaju više od 130 kontakata s pacijentima, a optimum bi bio 40 pregleda.

“Nije da se mi bojimo raditi, ali ovo nije prosvjed, ovo je ljudi da se zna, da se zna da je car gol, odavno”, rekla je Suzana Skočiliš Tomašić, liječnica.

Najstarija liječnica na otoku na prosvjed nije mogla jer je radila. Nema tko.

“Imam 80 godina, ja sam u mirovini, međutim mirovinu sam stavila u mirovanje i sada radim”, rekla je Branka Tonković, liječnica.

Slom sustava

Iz KOHOM-a deset godina upozoravaju da će 2024.-a biti točka sloma sustava.

“Mislim da je došlo vrijeme da se podvuče crta i da se debelo sjedne za stol i da se pokuša shvatiti kako dalje, a svima želim samo jako, jako puno sreće, trebat će nam. Podrška prosvjednicima od kolega hitnjaka i sugrađana”, rekao je Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine PGŽ-a.

“Teško podnosim vrućinu, ali došla sam baš iz podrške našim zdravstvenim radnicima. Imaju itekakvu podršku, stopostotnu!”, rekla je Mirjana Šamanić.

“Apeliramo na odgovorne”

Lokalni čelnici imaju otvorene budžete za zdravstvo na otoku, nude stan liječnicima koji su spremni doći i prozivaju krivce za situaciju.

“Apeliramo na odgovorne, na Primorsko-goransku županiju, na Dom zdravlja Primorsko-goranske županije da se bolje organiziraju i da rasterete ove ljude. Spas bi bile turističke ambulante. Nekad je na otoku bilo šest, ove sezone jedna privatna u Baški. Tek od jučer privatna i u Krku, a danas nakon prosvjeda od 14 sati otvorena je i u Domu zdravlja”, rekao je gradonačelnik, Darijo Vasilić.

“Ne možemo ljude stvorit, ljude kojih nema i koji ne žele radit u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Novaca ima, natječaj je raspisan za 20 ljudi, javilo ih se pet, a 15, tko god je čuo ovu vijest može se prijavit. Samo da ne bude prekasno i da se ne ponovi crni scenarij iz 2011.-e, kad je pacijent zbog loše organizacije preminuo pred zaključanim vratima Hitne pomoći u Krku”, rekla je Rozmari Tusić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja PGŽ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare