Na obroncima Kalnika netko je devastirao 20 klijeti: Jednu su čak i zapalili

Vijesti 11. ruj 202417:00 0 komentara
Na obroncima Kalnika netko je devastirao 20 klijeti: Jednu su čak i zapalili
Matija Topolovec/PIXSELL / Ilustracija

Policija i dalje traga za počiniteljem ili više njih koje su u nedjelju usred bijelog dana provalili u dvadesetak vikendica na kalničkom području.

Suludi niz devastiranja klijeti na obroncima Kalnika dogodio se na lokaciji Obreških kleti gdje je dobar dio tih klijeti i zaštićeno kulturno dobro pošto je riječ uglavnom o starinskim, drvenim i kamenim kućicama izgrađenim krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

No, i dalje nepoznatim vandalima očito je to bilo manje važno kada su se zaputili u destruktivni pohod po vinogradima između naselja Vukovec i Hižanovec. Vlasnici klijeti i dalje zbrajaju štetu, a šokirani su bezobzirnošću huligana koji su razbijali prozore, razvaljivali vrata, ispuštali vino iz bačvi, a jednu vikendicu čak su pokušali i zapaliti, prenosi Podravski.

“Na mojoj klijeti su razvalili vrata i ispustili vino iz lagva, no srećom pa se unutra nalazilo tek neko staro i pokvareno vino pa po tom pitanju nema štete. Moja klijet je još jedna od rijetkih s originalnim slamnatim krovom, a jednu od starih, kamenih klijeti pokušali su i zapaliti”, kazao je Štef Slavečki čija se klijet nalazi u donjem nizu, ispod niza klijeti na povišenom položaju koji se naziva Ilica.

Božo Koretić iz obližnjeg Popovca prvi je zamijetio u nedjelju poslijepodne da se nešto čudno događa u vinogradima. U svojoj klijeti na Obreškim brdima bio je u prijepodnevnim satima kada je sve bilo u najboljem redu, no već nekoliko sati kasnije nastupio je kaos.

“Bio sam u nedjelju u goricama oko pola 11. Došao sam tu kad sam išao s groblja jer imam mošta pa da vidim kakva je situacija i sve je bilo normalno. Ponovno sam se u klijet vratio negdje oko pola pet poslijepodne, a prvo što sam vidio je bio prevrnut lagav”, prisjetio se Koretić.

“Gore je bio užasan nered, sve su rasturili, a razvalili su i vrata za podrum gdje se nalazi mošt. Što je najnevjerojatnije od svega, ništa nije ukradeno, već su očigledno došli tu samo razbijati.

Ne znam što se to događa i da se nešto takvo može događati u današnje doba, rekao je Koretić koji je prvi i alarmirao policiju, ali i vatrogasce pošto je susjedna klijet zapaljena, piše Podravski.

“Kad sam stigao, vidio sam da se dimi iz te stare, kamene klijeti. Netko ju je pokušao zapaliti i odmah smo pozvali vatrogasce jer je cijelo područje suho i postojala je opasnost da se sve zapali.

U cijelom nizu gdje se nalaze vikendice nešto je potrgano. Ili su porazbijani prozori ili razvaljena vrata, a osim klijeti u donjem nizu, šteta je počinjena i na klijetima u gornjem nizu koji se naziva Ilica. Stvarno ne znam što bih rekao i kako bih opisao takvo nenormalno ponašanje. Nadam se da će policija uhvatiti te huligane i kazniti ih jer ovo nema nikakvog smisla”, zaključio je Koretić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!