Prijevare vrebaju na svakom koraku: Evo na što paziti kod rezerviranja smještaja na moru

Vijesti 18. srp 202417:08 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Starije osobe su često meta prevara, a to pokazuju i statistički podaci. Tako je tijekom 2023. godine zabilježeno ukupno 635 oštećenih osoba starijih od 60 godina, dok je godinu dana ranije prevarenih u ovoj dobi bilo 679.

Prevaranti su vrlo snalažljivi, a trenutno je vrijeme iznajmljivanja apartmana na moru pa su Mirovina.hr od Ministarstva unutarnjih poslova saznali na što sve točno treba paziti kako ne bi došlo do prevare.

Važno je smještaj tražiti na legitimnim stranicama, ali i dobro provjeriti iznajmljivače.

U pet mjeseci 2024. godine, prema preliminarnim podacima, evidentirano je 884 kaznenih djela prijevare, bez obzira na dob.

Prevare su svugdje, a važno je znati se na vrijeme od njih zaštiti i odmah reagirati. Evo kako se zaštiti od prevara koje se mogu pojaviti kod iznajmljivanja apartmana.

Pripazite na detalje

Tijekom 2023. godine evidentirano je 635 oštećenih osoba starijih od 60 godina, a 2022. godine je ovaj broj bio i veći pa je oštećeno bilo njih 679, otkrili su iz MUP-a.

Prevaranti su tako danas sve kreativniji, a postoji i više mogućnosti za same prevare, među kojima je i prevara putem interneta, u kojoj počinitelji koriste lažne stranice ili profile društvenih mreža.

Osim toga, trenutno će mnogi građani tražiti apartmane na moru gdje mogu odsjesti određeno vrijeme, a i ovdje se može kriti prevara. Kako biste je izbjegli, iz policije su otkrili nekoliko savjeta.

Prije svega, pripazite putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalazite smještaj i provjerite ima li za određeni smještaj recenzija korisnika.

Također je potrebno pripaziti je li je osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna.

Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava.

Prijevaru odmah prijavite

“Ako mogu, savjetujemo građane da prije uplate novca obave i detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina doista iznajmljuje te da je osoba ili agencija koja oglašava najam doista za to i ovlaštena”, navode iz MUP-a.

Dodaju i kako je važno reagirati na vrijeme. U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom ili ste posumnjali u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je odmah obavijestiti policiju na broj 192.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!