Nakon napada hakera na Rebru nisu radili akceleratori. “Nije bilo tjelesne ugroze”

Vijesti 12. srp 202421:42 1 komentar
Nakon napada hakera na Rebru nisu radili akceleratori.
Sandra Simunovic/PIXSELL/ilustracija

Dva tjedna nakon hakerskog napada na KBC Zagreb, iz bolnice - potvrđuju da na dan napada nije radio ni jedan od pet linearnih akceleratora. Dva su počela raditi dan poslije, no preostala tri izvan funkcije bila su do prekjučer.

Prof. dr. sc. Stjepko Pleština, dr. med./predstojnik Klinike za onkologiju, KBC Zagreb kazao je za HRT da je činjenica da je, kao i u ostalim servisima KBC-a Zagreb, došlo do ispada u radu onkologije odnosno radioterapije.

“Vrlo brzo smo pokušali uspostaviti funkciju. U četvrtak niti jedan linearni akcelerator nije radio. Već u petak smo imali uspostavu funkcije dva uređaja. Riječ je o jednom aparatu na lokaciji Jordanovac i jednom u Petrovoj. Tri aparata na lokaciji Rebro nažalost su doživjela napad i iz sigurnosnih razloga smo do 10. srpnja morali zaustaviti rad”, pojasnio je.

“Nije bilo tjelesne ugroze”

Što se tiče pacijenata, kazao je kako tjelesne ugroze nije bilo. “Ako gledamo u tjelesnome smislu, onda ugroze nije bilo jer ono što je bilo hitno, mi smo preplanirali i zračili na drugim uređajima. Dakako da psihološki aspekt, da je nekome prekinuto zračenje koje čeka, nije zgodan, ali fizičke ugroze nije bilo.”

Kazao je kako će manje hitne slučajeve nastaviti nadoknađivati u nadolazećem razdoblju.

Uspostavljena sigurna funkcija svih uređaja

“Sad je uspostavljena sigurna funkcija svih uređaja. Osoblje radi u tri smjene. To, naravno, ne znači cijelu noć. Zadnji bolesnik jučer nam je bio u 23:30 sati”, kazao je.

Rekao je kako sve treba postupno uvoditi u funkciju jer je zahtjevan proces kontrole pojedinih postupaka zračenja.

“To je vrlo sofisticirano, vrlo složeno, a moramo biti sigurni što radimo. To je nemoguće napraviti za jedan dan. Puni kapacitet uređaja vjerujem da će se dosegnuti tijekom idućega tjedna i mi ćemo intenzivnim radom nastaviti sve dok ne uspijemo nadoknaditi i vratiti se na ono na što smo bili prije ovoga incidenta”, poručio je.

Na pitanje zašto za sve saznajemo dva tjedna nakon što se kibernetički napad dogodio, rekao je da se s time ne može složiti jer su “već u četvrtak ujutro izviještene sve nadležne službe”.

“Od informatičkih do sigurnosnih, uključujući policiju i SOA-u. Pa sad reći da je neko nešto tajio, mislim da doista je deplasirano. Ono što jest bitno, govori se o backupu i da li mi vraćamo podatke. Mi moramo vratiti one podatke za koje smo sigurni da nisu kontaminirani. Dakle, mi ne možemo vratiti podatke od prekjučer”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare