Nakon šest tjedana obustavljen je štrajk u dječjem vrtiću u Vrsaru i Funtani

Vijesti 19. lip 202420:16 0 komentara
Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Nakon šest tjedana obustavljen je štrajk u dječjem vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani i dobiven je pristanak općine i načelnika na potpisivanje kolektivnog ugovora sukladno visini traženih materijalnih prava te plaćanje 50 posto dana provedenih u štrajku.

Izvijestio je to u srijedu u priopćenju Sindikat obrazovanja medija i kulture Hrvatske (SOMK) navodeći kako su nakon uspješno provedenog prosvjeda, uz punu podršku roditelja, lokalne zajednice i zaposlenih u dječjim vrtićima u cijeloj Hrvatskoj, uspjeli potaknuti općinu i načelnika na socijalni dijalog sa sindikatom.

Dijalog je, kažu, rezultirao pristankom na potpisivanje kolektivnog ugovora sukladno visini materijalnih prava koja su postignuta tijekom štrajka, te dogovorom da se kolektivni pregovori ponovno pokrenu na jesen radi dodatnih povećanja. Općina je pristala platiti radnicama 50 posto dana provedenih u štrajku, što je, uz potpisivanje kolektivnog ugovora, bio zahtjev sindikata, bez čijeg ispunjenja ne bismo obustavili štrajk, ističe u priopćenju Sindikat.

Štrajkovi u Slunju, Vrsaru i Biogradu na Moru, pokrenuli su lavinu nezadovoljstva zaposlenih u sustavu zbog nejednakih plaća i nepoštivanja Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju diljem Hrvatske, a uspjeh koji je postignut u Slunju i Vrsaru, ohrabrio je radnice i radnike diljem Hrvatske da se snažnije bore za svoja prava te su stvorili uvjete u kojima se općine i gradovi više neće moći tako nonšalantno odnositi prema kolektivnim pregovorima i socijalnom dijalogu sa sindikatima, kaže se u priopćenju.

Očekuju, ističu, jednako uspješan ishod štrajka u dječjem vrtiću u Biogradu na Moru i apeliraju na gradonačelnika Ivana Kneza da se odazove na socijalni dijalog kako bi štrajk bio obustavljen te kako bi se radnice vratile na svoja radna mjesta.

Od Vlade očekujemo da se uključi u financiranje plaća radnica i radnika u dječjim vrtićima jer je to jedini način da se ukinu regionalne nejednakosti u plaćama te da se osigura da svi zaposleni u sustavu primaju jednake plaće za jednak rad, stoji u priopćenju SOMK-a koje potpisuje predsjednica tog sindikata Božica Žilić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!