Naumili ste račun platiti novčanicom od 500 eura. Evo u kojim trgovinama to nećete moći

Vijesti 02. ruj 202406:44 0 komentara
novčanice eura
Igor Kralj/PIXSELL/ilustracija

Iako je zakonsko sredstvo plaćanja, trgovci imaju pravo, vođeni preporukom Europske komisije, odbiti na blagajni primiti novčanicu od 500 eura.

Želite u trgovini platiti račun novčanicom od 500 eura, ali… Rečenica je to koja mnogima u Hrvatskoj može zazvučati kao vic, crnohumorni dakako, jer nekima je mirovina manja od iznosa te novčanice, a mnogi je nikad nisu imali među prstima.

No, očito ima i onih koji na blagajnama iz novčanika vade tu “slabo viđanu” novčanicu, pa i onu nešto češće viđenu od 200 eura, kako bi platili račun. Naime, u nekim trgovinama na ulaznim vratima su vratima istaknuli da ne primaju novčanice od 500 eura.

Ne tiskaju se od 2016. godine

Konkretno, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) objavila je nedavno da im je jedan potrošač dojavio kako u trgovini trgovačkog lanca Eurospin u zagrebačkim Sesvetama stoji obavijest: “Poštovani kupci, obavještavamo Vas kako ne primamo novčanice od 500 eura. Hvala na razumijevanju.”

U HUZP-u kažu da im se javilo još potrošača kojima su u pojedinim trgovinama prodavači odbili primiti novčanice od 500 pa i od 200 eura, iako su zakonsko sredstvo plaćanja otkako je Hrvatska s prvim danom prošle godine preuzela euro kao službenu valutu.

Nije primjer iz Eurospina ni prvi ni jedini. Još u siječnju 2023. na nekim benzinskim crpkama i u nekim trgovinama također nisu htjeli primati novačanice u apoenima od 500 eura. Te novčanice se, doduše, ne tiskaju još od 2016. godine, ali one dotad otisnute i dalje su u opticaju. Europska središnja banka odluku o povlačenju novčanica od 500 eura obrazložila je željom za suzbijanjem terorizma, rada na crno i utaje poreza – kriminalnih djelatnosti u kojima, smatrali su, najviše kruže najkrupnije novčanice eura.

Ne moraju primiti ako nemaju za vratiti

Povodom slučaja u Eurospinu, a na upit HUZP-a, oglasio se i Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH) objašnjenjem prema kojemu trgovac slijedom Preporuke Europske komisije iz 2010. godine može odbiti primiti novčanice krupnih apoena isključivo ako je to motivirano načelom dobre vjere. Jednostavnije rečeno, ako ne može vratiti ostatak novca.

U priopćenju DIRH-a navodi se da je spomenuti trgovac (Eurospin) od trenutka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj primao i novčanice od 500 eura, ali je 3. siječnja ove godine donio poslovnu odluku da to više neće činiti.

“O tome su nakon donošenja takve poslovne odluke obaviješteni i potrošači isticanjem navedene obavijesti jasno, vidljivo i čitljivo u poslovnoj prostoriji trgovca. U

postupku inspekcijskog nadzora, trgovac se ovom Tijelu očitovao kako je navedenu odluku o neprimanju novčanica u apoenima od 500 eura donio iz razloga što dnevni polog novca po svakoj blagajni iznosi 300 eura, slijedom čega bi primanje novčanica od 500 eura, odnosno vraćanje novca prilikom primanja navedene novčanice, uzrokovalo nedostatak gotovog novca u blagajni dovodeći do disproporcije između uobičajenog iznosa koji se plaća i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća, imajući u vidu da upravo iznos novčanice od 500 eura višestruko premašuje iznos prosječnog računa koji trgovac izdaje pojedinom potrošaču”, poručili su iz DIRH-a.

Većina prima, neki odbijaju u iznimnim situacijama

Provjerili smo kakva je po tom pitanju praksa u nekoliko drugih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

“U svim prodavaonicama primamo sve apoene eura, pa tako i novčanice od 200 i 500 eura, osim u iznimnim situacijama kada to iz objektivnih okolnosti nije moguće, primjerice u slučaju velikog nesrazmjera u iznosu računa i apoena kojim se plaća te nedovoljnog iznosa novca u blagajni koji je potreban za uzvratiti ostatak”, odgovorili su nam iz Konzuma.

U Narodnom trgovačkom lancu (NTL) kažu da na svim prodajnim mjestima primaju novčanice u apoenima od 200 i 500 eura.

Sličan odgovor stigao je i iz trgovačkog lanca Studenac.

“U trgovinama Studenca ne postoji naputak o neprimanju novčanica u apoenima od 200 i 500 eura te u našim trgovinama primamo novčanice u svim apoenima. Sve novčanice koje naši djelatnici zaprime na blagajnama kontroliraju se kako bi se provjerila njihova ispravnost neovisno o kojem apoenu se radi.”

“Postoje objektivne okolnosti u praksi…”

I u trgovačkom lancu Lidl Hrvatska kažu kako nemaju ograničenja kod zaprimanja novčanica eura.

“Kako je HNB naglasio u svojim izjavama, Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura kojeg zaprima pri takvom plaćanju. Međutim, isto tako postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje. Primjeri uključuju nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena kao što je slučaj kod samoposlužnih uređaja za naplatu roba i usluga”, poručili su iz Lidla.

U Kauflandu su nam rekli da primaju novčanice u apoenima od 200 eura, ali ne i od 500 eura.

“Novčanice od 500 eura ne primamo sukladno preporuci HNB-a prema kojoj trgovački lanci nisu dužni primati apoene od 500 eura kako bi izbjegli opticaj krivotvorenih novčanica”, objašnjavaju u Kauflandu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!