Neki mediji objavili su strašnu fotografiju s Markovog trga. HND ih poziva da je povuku

Vijesti 11. lip 202412:46 0 komentara
N1 / Jelena Bokun / Ilustracija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u utorak sve medije da ne objavljuju, odnosno da povuku fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

“Podsjećamo na Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno članak 15. i 16., koji kažu da se od novinara i medija zahtijeva posebna pozornost, obazrivost i odgovornost pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima”, stoji u priopćenju HND-a.

Novinar, poručuju, treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Također, vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava se ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima, navodi HND.

Jutros u 9.37 policiji je dojavljeno da se jedna osoba samozapalila na Markovom trgu izvan ograde.

Zdravstveno stanje muškarca koji se samozapalio, a koji je prevezen u Kliniku za traumatologiju, kako se doznaje, jako je teško te mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja.

Potražite pomoć

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected])

Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected])

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!