Nestanak struje u regiji: Energetski stručnjak vjeruje da je problem nastao u Hrvatskoj

Vijesti 22. lip 202417:46 0 komentara

Niti kvar na dalekovodu između Albanije i Grčke, niti požar u Crnoj Gori nisu izazvali prekid snabdijevanja električnom energijom do kojeg je u petak došlo u dijelu regije, smatra elektroinženjer i energetski stručnjak Miloš Zdravković. Razlog, prema njegovom mišljenju, leži u zastarjeloj automatici i trafostanicama "koje su u očajnom stanju u cijeloj regiji". On dodaje da bi se jučerašnji scenarij mogao dogoditi i Srbiji, ali napominje da oni imaju sustave za brzo reagiranje.

“Već godinama stručna javnost upozorava da su na Balkanu gubici u prijenosu i u distribucijskom sustavu preveliki. Do sada smo plaćali cijenu kroz račune za električnu energiju. Znači, samo da podsjetim, prije izbijanja ove krize, mi smo godišnje kroz prijenosni distribucijski sustav spaljivali jedan Kostolac B. Neprimjereno je da 3.800 gigavat sati električne energije gubimo u distribuciji, a više od 800 u prijenosu. Ovo je sada refleksija te prakse”, rekao je on.

Neodržavanje sustava, neulaganje kako u proizvodne pogone, tako i u distribucijske sustave dovelo je do jučerašnjeg incidenta, smatra Zdravković. Dodaje da to nije zahvatilo Srbiju jer su oni naslijedili “najbolji prijenosni i elektrodistribucijski sustav u ovom dijelu Europe”.

“Ali, bez obzira na sve, ovo je posljedica zastarjele automatike, odnosno kvarova na trafostanici. Od nekuda je moralo krenuti, neki proizvodni pogon ispao je iz sustava”, navodi on.

Problem u Hrvatskoj?

Vjeruje da je problem nastao u Hrvatskoj. “Dalmacija je mnogo podložna divljoj investitorskoj gradnji. Svaki apartman ima svoj klima-uređaj. Svaki privatni investitor, svatko tko izdaje neki apartman nije tražio od lokalne distribucije povećanje angažirane snage. S druge strane, hrvatsko primorje je veoma zavisno od vjetrogeneratora, od novih izvora energije, solara. Tu nema balansa u dovoljnoj mjeri”, naveo je Zdravković.

Po pravilima struke, dodaje, ako se problem dogodio u Splitu ne bi se trebao osjetiti u Zadru, ali to ovisi od lokalnih distribucija.

Trafostanice u cijeloj južnoj Europi, osim Grčke, jesu u užasnom stanju, tvrdi.

“Transformatorska ulja desetljećima nisu mijenjana. Mi imamo fizičke nečistoće u ulju, imamo veliku vlagu koja povećava provodnost trafo-ulja, to povećava temperaturu, odnosno pritisak i dolazi do eksplozije. Povećava se kiselost sredine, to više nije ono što je projektirano. Naravno, u ovom trenutku automatika se trebala isključiti. Najbanalnije da kažemo, osigurači su trebali ispasti i jednostavno to se ne bi dogodilo“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!