Nevin u zatvoru: “Odslužio sam kaznu iako nisam bio kriv. Neka mi Hrvatska sada to plati”

Crna kronika 19. ruj 202317:37 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

U pitanju je nepravomoćna presuda kojom je potvrđeno da je čovjek bio nezakonito lišen slobode za što odgovornost snosi država.

Gotovo dvije godine 48-godišnjak s jednog sjevernojadranskog otoka proveo je u zatvoru. Odslužio je kaznu zbog pokušaja razbojništva, da bi na kraju Vrhovni sud RH cijeli slučaj vratio na početak. U ponovljenom procesu pravomoćno je oslobođen. Drugim riječima, nedužan je proveo svo vrijeme u zatvoru.

Sada je sud donio nepravomoćnu presudu prema kojoj mu država mora nadoknaditi izgubljenu zaradu, te platiti odštetu za neosnovano pritvaranje – ukupno 279 tisuća kuna, odnosno nešto više od 37 tisuća eura.

Pravomoćna presuda

Sve je počelo još 2006. kada je pravomoćnom presudom, tada 31-godišnji poduzetnik proglašen krivim za pokušaj razbojništva i osuđen na tri godine zatvora. Njegova obitelj bila je imućna jer je držala zlatarnicu, pa je od početka bilo čudno kako je on povezan s imovinskim kriminalom. Ipak, cijelu kaznu je odslužio.

Po nekoliko mjeseci proveo je u Kaznionici u Lepoglavi, te Zatvorima u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu. Iz ovog posljednjeg pobjegao je u lipnju 2010. godine. O tom bijegu brujali su mediji, zaključujući kako iz karlovačkog zatvora uspijevaju pobjeći samo imućni predstavnici jedne nacionalne manjine.

Bilo kako bilo, ovaj bjegunac skrivao se sve do sredine travnja 2013. godine. Tada je ponovno završio iza rešetaka.

Na kraju je oslobođen

Nakon što je cijelu kaznu odslužio zatražio je da mu se ponovno sudi. Podnio je zahtjev za ponavljanje postupka te mu je Vrhovni sud RH udovoljio. Na kraju je u studenom 2016. pravomoćno oslobođen optužbe za pokušaj razbojništva.

Zatražio je tada od države odštetu zbog nezakonitog lišenja slobode. Zahtijevao je i da mu država nadomjesti plaće bez kojih je ostao dok je bio u zatvoru. Zahtjev mu je odbijen, pa je morao pokrenuti sudsku parnicu.

“Kao mlada i radno sposobna osoba neosnovano sam lišen slobode. Zato nisam mogao ostvarivati zaradu. Nakon izlaska iz zatvora sa suprugom sam vodio taksi obrt, a iznajmljivali smo i apartmane. Sve to dokazuje sa bih, da sam bio na slobodi umjesto u zatvoru, i u ono vrijeme zarađivao barem prosječnu hrvatsku plaću”, objašnjavao je 48-godišanjak u tužbi.

Pravo na odštetu i ispriku

Predstavnici države uvjeravali su sud kako nema prava ni na kakvu naknadu budući da nije naveo koje radno iskustvo je imao, niti koju stručnu spremu, niti je objasnio zašto bi imao pravo na prosječnu hrvatsku plaću.

“Svatko tko je bio nezakonito lišen slobode ima, prema hrvatskom Ustavu i zakonima pravo na odštetu i javnu ispriku.

I prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima što ga je Republika Hrvatska prihvatila svaka osoba koja je bila žrtva nezakonitog uhićenja ili pritvora ima pravo na naknadu štete. Pravo na slobodu i sigurnost, uključujući i pravo na odštetu žrtvama nezakonitog uhićenja ili pritvaranja propisano je i odredbama Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”, naveo je sud prihvaćajući 48-godišnjakov zahtjev. Na ovu presudu Republika Hrvatska može uložiti žalbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!