Otkrivamo nevjerojatan dosje čovjeka s 10-ak identiteta: Od prijevara u Kanadi i muljaža u Dominikani do krivotvorenja u Hrvatskoj

Crna kronika 10. srp 202410:15 0 komentara
Ilustracija/Pixabay/društvene mreže

U istražnom zatvoru Remetincu prije gotovo tri mjeseca završio je Željko Žderić, kojeg hrvatsko pravosuđe tereti za krivotvorenje isprava. Međutim, kako je N1 doznao, riječ je o čovjeku koji ima brojne identitete te već 20-ak godina sudjeluje u prijevarama diljem svijeta.

Njegove žrtve su brojne, a nakon kontakta sa Žderićem obično ostaju praznih ruku, uništenog poslovanja, bez imovine… Hoće li se hrvatskim istražiteljima sada javiti i njegove žrtve iz Hrvatske i okolnih zemalja?

Više od 20 godina kriminala

Kriminalni dosje ovog čovjeka doista je zastrašujući. Još 2005., prema javno dostupnim podacima Žderić je u Kanadi bio prijavljen za prijevaru tešku 200 tisuća dolara. Tada se predstavljao kao bogati poduzetnik s nekretninama i drugim posjedima u Europi, a posebno u bivšoj Jugoslaviji.

Navodno je ljude uvjeravao da mu je novac vezan, odnosno uložen i da mu nedostaje gotovine. Nakon što bi mu dali tražene iznose nikada ga više nisu vidjeli.

Već tada su istražitelji imali informacije da se Žderić lažno predstavlja i kao Aleksandor (Alex) Vujičić, Leonid Sinaiouk, Syed Hussain, Siniša Sascha i Milorad Žderić. Kasnije se pojavljivao i kao Pavle Kolić, Sassa Visser ili pak Sasha Vuk.

Suradnja s investitorima

Osim ovakvim vrstama prijevara zbog kojih je bio prijavljen prije gotovo dva desetljeća, Žderić se godinama kasnije, povezao i s raznim investitorima kojima je također plan bio domoći se novca na ilegalan način.

Među njima su bili braća Carbone preko kojih je Žderić, koji se tada predstavljao kao Sasha Visser došao u vezu s Michaelom G. DeGrooteom jednim od najbogatijih biznismena u Kanadi. On je još 2010. odlučio uložiti u lanac kockarnica u Dominikanskoj Republici i na Karibima. Do Carbonea je došao preko svog starog znanca, poduzetnika Andrewa Pajaka.

Kockarsko carstvo koje je počelo nicati pod imenom Dream corp, nakon nekoliko godina ozbiljno se zaljuljalo. Samo ovaj slučaj punio je godinama kanadske, ali i i međunarodne medije, jer je Visser snimio razgovor s DeGrooteom u kojem mu je ponudio da ga za pola milijuna dolara riješi Pajaka. Tog Pajaka je kanadski tajkun držao odgovornim za probleme koje su mu napravila braća Carbone.

Suradnja s krim-miljeom

Ispostavilo se da su braća Carbone od ranije, u više zemalja, već imali sudske tužbe izigranih ulagača, ali i banaka kojima nisu vraćali zajmove. Protiv njih su vođeni postupci i zbog neplaćanja poreza. Još 2011. bili su osuđeni i zbog držanja ilegalnog oružja.

Pajak je ipak DeGrootea uvezao u poslovne odnose s njima iako se od ranije sumnjalo da je njihov kladioničarski posao povezan i s organiziranim kriminalom. Te veze razotkrili su novinari kanadskog CBC i Globea koji su pronašli sudske dokumente o online kladionicama braće Carbone preko kojih se izvlačio novac.

Budući da mu nisu isplaćivali dio profita DeGroote je tužio braću Carbone, a tijekom parnice u nekoliko navrata posjetili su ga razni ljudi.

Eskalacija međusobnih sukoba

Jedan od njih bio je i navodni Sasha Visser, koji se sada zove Željko Žderić. On je ponudio DeGrooteu da će nabaviti izjave djelatnika Dream corpa iz kojih bi proizlazilo da su ga braća Carbone prevarila. “Riješit ćemo ih, neće više moći prodavati ni kestenje na uglu ulice”, uvjeravao je Visser DeGrootea prema snimci koja će se kasnije pojaviti kao dokaz u jednom od sudskih postupaka što su protiv ekipe vođeni.

On će pak preko svojih odvjetnika tvrditi da je snimka montirana. U međuvremenu je čovjek koji se predstavljao kao Sasha Visser počeo raditi za Dream corp, a dok je bio u Dominikanskoj republici upućivao je prijetnje braći Carbone. Na jedan sastanak tijekom pregovora o rješavanju poslovnih problema taj Visser je, kako su izvijestili kanadski mediji, došao u pratnji Vite Rizzuta, koji je u to vrijeme bio vođa montrealske mafije i jedan od najjačih kriminalaca u Kanadi.

U prosincu 2013. čak je došlo do vatrenog obračuna među predstavnicima sukobljenih strana u Dream corpsu.

Tajne snimke kao dokazi

Nekoliko godina kasnije braća Carbone završila su pod optužbom za naručivanje ubojstva odvjetnika koji je vozio tvrtku lanac kockarnica tijekom sudskih sporova koji su proizašli iz nesuglasica među poslovnih partnerima. Antonio Carbone ubrzo nakon toga završit će pod optužbom da je planirao ubojstvo Pajaka, a sve je ponovno snimila osoba pod imenom Sasha Visser.

Vlasti Dominikanske Republike sumnjale su da je upravo navodni Visser trebao biti izvršitelj te likvidacije. Proveo je zbog toga, kako su pisali tamošnji mediji, tri mjeseca u istražnom zatvoru, a nakon što je pušten da se brani sa slobode nestao je te je za njim bila raspisana tjeralica.

Novi zaplet i uhićenje

Inače slučaj Deam corpsa dobio je prije nekoliko tjedana novi zaplet jer je Antonio Carbone podnio tužbu protiv čak 127 ljudi od kojih traži 580 milijuna dolara što su mu ih, prema njegovom mišljenju, nezakonito oduzeli. U pitanju je imovina koju je imao u Dominikanskoj republici. Među tuženima je i Sasha Visser odnosno Željko Žderić, koji je par dana prije nego što mu se ime našlo u ovom novom procesu, uhićen u Hrvatskoj.

Na teret mu je stavljeno krivotvorenje isprava, odnosno pokušaj da ishodi izdavanje OIB-a na osnovu lažne srpske putovnice. Ostaje za vidjeti hoće li istražitelji otkriti još neke Žderićeve malverzacije u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!