Doznajemo kako je djelatnik hrvatske Agencije lažirao podatke, pa s prijateljima izvlačio novac iz EU fonda

Crna kronika 10. lis 202415:26 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Na zahtjev europskog tužiteljstva policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske uhitili su danas četiri osobe zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te subvencijske prijevare. 

Među njima je i bivši zaposlenik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koji je u vrijeme kada se prijevara dogodila još radio u toj agenciji.

Kako su muljali?

Istražitelji sumnjaju da je upotrebljavao korisničko ime i lozinku svog kolege, te je u sustav upisivao lažne podatke. Među ostalim, unosio je preuveličanu površinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima je sam bio vlasnik, a upisao je i neistinite podatke o veličini OPG-ova još tri osobe. I to troje su danas uhićeni.

Na taj način prikazivao je veću poljoprivrednu površinu koja je onda bila prihvatljiva za dobivanje subvencija iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda.

Dobili tisuće eura

Prema do sada prikupljenim dokazima, sva četvorica su tijekom 2020., 2021. i 2022. podnosili i zahtjeve za novčanu potporu, lažno prikazujući da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na većim površinama od onih koje stvarno posjeduju.

Zatražili su i dobili ukupno 77.000 eura iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda, što je iznos veći od onoga na što su imali pravo, navodi EPPO.

Prema našim izvorima ovi OPG-ovci doista su obrađivali zemlju koju su upisali u dokumentaciju, no ona nije bila u njihovom vlasništvu pa im se nije mogla priznati kao ekonomska veličina OPG-a. Isti izvori tvrde da su lani odmah, nakon što su otkriveni, sav novac i vratili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare