Novi lijekovi na listama HZZO-a, evo što se promijenilo

Vijesti 01. kol 202412:33 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

HZZO je stavilo je na liste lijekova generičke paralele već postojećih lijekova za bolesnike s nedostatkom lipaze lizosomske kiseline, za liječenje neurofibroma i za liječenje odraslih bolesnika s uznapredovalim hormonski osjetljivim rakom prostate.

Od novih lijekova na liste lijekova stavljeni su lijek sebelipaza alfa, koji se koristi za nadomjesnu enzimsku terapiju u bolesnika s nedostatkom lipaze lizosomske kiseline.

Na listu je stavljen i lijek selumetinibhidrogensulfat, koji se koristi za liječenje neurofibroma te lijek relugoliks za liječenje odraslih bolesnika s uznapredovalim hormonski osjetljivim rakom prostate, priopćio je u četvrtak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nakon sjednice Upravnog vijeća.

Dodatno su pojednostavljeni kriteriji temeljem kojih se lijekovi iz grupe antikoagulantnih lijekova (tzv. NOAK) mogu propisivati na recept HZZO-a, a uz lijek atezolizumab je proširena indikacija te se lijek može primjenjivati i u prvoj liniji liječenja raka pluća malih stanica.

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna pomagala za kontrolu šećerne bolesti i pomagala za kretanje, a u grupi proteza za donje udove stavljena su stopala novije generacije te protetička koljena s utvrđenim novim standardima.

Odluke će se primjenjivati od 2. rujna 2024.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!