Novi skandal s Rujevice: Kako je nakon svega moguće da navijač na stadion uđe bez ulaznice?

Igor Soban/PIXSELL

Ulaznice su već godinama numerirane i personalizirane upravo kako bi se pokušalo spriječiti huliganizam na stadionima. No, na susret Hrvatske i Latvije neki su, kako sami tvrde, ipak ušli bez ulaznica.

Sin HDZ-ovog vijećnika Dino Sušec, kažnjen je jer je na Rujevici tijekom utakmice Hrvatske i Latvije razvio ‘ustašku zastavu’, a nakon toga je za RTL izjavio da je na stadion ušao bez ulaznice. “Pustio nas je zaštitar jer smo kasnili”, rekao je.

Kako se to moglo dogoditi pitali smo Hrvatski nogometni savez (HNS). Naime, poznato je da su ulaznice za velike i važne nogometne utakmice personalizirane, a sada ispada da su čak trojica navijača ušla bez njih. Zbog slučaja s ‘ustaškom zastavom’ UEFA je protiv HNS-a pokrenula disciplinski postupak.

Navijači bez ulaznica

“Koliko je meni poznato još nije ni kriminalističkom istragom ni pravosudnom presudom utvrđeno da su trojica dotičnih navijača ušla bez ulaznice, odnosno da ih je zaštitar pustio bez ulaznice i bez pregleda”, odgovorio je za N1 Jurica Jurjević, voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet HNS-a. Dodaje da je u tijeku i interna istraga u zaštitarskoj firmi oko cijelog događaj.

Inače, objašnjava nam Jurjević, numeriranje ulaznica i njihovo povezivanje s imenima navijača regulirano je Pravilnikom o sigurnosti Hrvatskog nogometnog saveza. Sasvim precizno to je definirano Člankom 30. koji se odnosi na “podatke o nositeljima ulaznica”.

“Kada se radi o utakmicama u organizaciji FIFA-e, UEFA-e, HNS-a, kao i klubova prvog stupnja natjecanja, ulaznice moraju biti personalizirane i u skladu s važećim propisima”, navodi se u Pravilniku.

Tko je osiguravao stadion?

Iz HNS-a potvrđuju da je za osiguranje stadiona na Rujevici bila angažirana zaštitarska tvrtka Klemm security. Na koji su način odabrani iz HNS-a ne otkrivaju. Jurjević tek objašnjava da je riječ o tvrtki s najviše iskustva u Republici Hrvatskoj kad su u pitanju nogometne utakmice, u domaćim i međunarodnim natjecanjima poput Lige prvaka ili Europske lige.

“U proteklih nekoliko godina osiguravaju ili su osiguravali utakmice Dinama, Lokomotive, Gorice, Futsal Dinama, što automatski znači da, osim s navijačima navedenih klubova, imaju i veliko iskustvo s gostujućim navijačima Hajduka, Rijeke, Osijeka… Također rade u suradnji s tvrtkom Klemm varovanje i Nogometnim klubom Olimpijom iz Ljubljane, kao i na utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije”, navodi Jurjević.

Još nema svih odgovora

Kako je onda moguće da su pored djelatnika te iskusne tvrtke navijači ušli na stadion s ‘ustaškom zastavom’, zanima nas dalje.

“Malo je preteška klasifikacija da je navijačima koji su isticali ustašku zastavu spomenuta zaštitarska tvrtka omogućila ulazak na tribinu. Možemo govoriti isključivo u kontekstu eventualnog propusta koji tek treba utvrditi.

Ni Hrvatski nogometni savez nikoga ne pušta na utakmice bez ulaznice. Često izdaje besplatne ulaznice u svrhu prevencije, na primjer djeci do 14 godina, ali i u tom slučaju je za svako dijete izdana personalizirana ulaznica. Puštanje bez ulaznice bi bilo kršenje zakona i pravilnika”, zaključuje Jurjević.

Nakon ovih odgovora HNS-a poslali smo upit i tvrtki Klemm security, te Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Pitali smo ih jesu li utvrdili kako su navijači bez ulaznica ušli na stadion. Njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.