Zadarska bolnica započinje s modernim postupkom liječenja karcinoma

Vijesti 16. ruj 202408:28 0 komentara
JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Ilustracija

Zahvaljujući modernizaciji Opće bolnice Zadar, projektom financiranim iz Europske unije, na Odjel za intenzivnu medicinu dolaze najmodernija rješenja za praćenje životnih funkcija. Uvodi se i novi postupak u liječenju karcinoma, neinvazivno zaleđivanje malignih stanica.

Otkucaji srca, tlak, stanje organa, praćenje vitalnih funkcija u jedinici intenzivnog liječenja, od životne je važnosti.

“Mi ćemo s ovim projektom poboljati praćenje svih onih vitalnih parametara koje sad pratimo, mi ćemo uvesti i nove metode praćenja”, rekao je voditelj Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, dr. med. Edi Karuc.

Sve to putem najmodernijih uređaja koji omogućiti bržu reakciju osoblja u slučaju bilo kakvih odstupanja.

“Projektom će se nabaviti i uređaj sa sustavom ranog upozoravanja i dojave na pametne telefone, neovisno o trenutnoj lokaciji zdravstvenog osoblja”, kazala je voditeljica projekta “Digihealth” Ines Stipčević.

Moderni postupak liječenja karcinoma

Papir s podacima o pacijentu obješen na krevet, odlazi u povijest. Sve će se vidjeti na centralnoj stanici za praćenje pacijenata. Rasterećenje za osoblje, kraći boravak u bolnici za pacijente.

“Poboljšat ćemo kvalitetu zbrinjavanja naših bolesnika, a morate znati da se kvaliteta zbrinjavanja bolesnika u jedinici intenzivne medicine ustvari mjeri ljudskim životima”, ustvrdio je Karuc, a prenosi HRT.

Uvodi se i moderni postupak liječenja karcinoma, zaleđivanje malignih stanica, koji je u Hrvatskoj prvi put izveden tek prije nekoliko mjeseci.

Krioablacija

“Metodom krioablacije pod nadzorom kompjuterizirane tomeografije uz korištenje ekstremno niskih temperatura tretiraju se abnormalne stanice, odnosno tumori”, pojasnila je Stipčević.

Pacijenti koji odlaze kući nakon zahvata imat će na raspolaganju aplikaciju te smjernice za bolji oporavak kod kuće.

Sljedeći korak u modernizaciji zadarske bolnice je digitalizacija Odjela za patologiju za što su već odobrena sredstva iz europskih fondova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!