Objavljena objašnjenja i upute za izbor opskrbljivača plinom

Vijesti 04. ruj 202411:35 0 komentara
Pexels

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) objavila je na mrežnim stranicama objašnjenja i upute o odabiru opskrbljivača plinom od 1. listopada 2024. za kupce iz kategorije kućanstvo.

HERA objašnjava da krajnji kupac iz kategorije kućanstvo može kupovati plin od opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge ili od bilo kojeg opskrbljivača plinom, prema tržišnim uvjetima. Pritom se isporučeni plin kućanstvima koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom naplaćuje primjenom regulirane cijene koju određuje HERA.

Regulirana cijena određuje se na godišnjoj razini, a trenutno je određena za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2025. Za svako distribucijsko područje u RH odlukom HERA-e određen je “zadani” opskrbljivač plinom u obvezi javne usluge. Primjerice, za područje grada Zagreba, za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. za opskrbljivača u obvezi javne usluge određen je Međimurje-plin.

Koju cijenu plina krajnji kupac plaća u slučaju tržišne opskrbe plinom?

Cijena plina za kućanstva koji odaberu tržišnu opskrbu plinom slobodno formira opskrbljivač plinom na tržišnim osnovama. Tržišne uvjete opskrbe plinom opskrbljivač definira u ugovoru o opskrbi plinom, ugovornim uvjetima opskrbljivača i eventualno u cjeniku opskrbe plinom.

Mora li se od 1. listopada 2024. odabrati opskrbljivača plinom?

Ne, kaže HERA. Naime, kupca iz kategorije kućanstvo koji ne poduzme nikakve aktivnosti u pogledu promjene opskrbljivača plinom i dalje opskrbljuje zadani opskrbljivač u obvezi javne usluge na njegovom području po reguliranoj cijeni koju određuje HERA. Međutim, krajnji kupac koji koristi javnu uslugu može u bilo kojem trenutku preći na tržišnu uslugu.

Što učiniti u slučaju prihvaćanja tržišne ponude?

U slučaju prihvaćanja ponude tržišnog ugovora, kupac treba dati suglasnost potpisivanjem zahtjeva za promjenu opskrbljivača kojeg će za njega pripremiti novi opskrbljivač, te će na temelju tog obrasca opskrbljivač plinom pokrenuti postupak promjene opskrbljivača.

Ni jedan opskrbljivač plinom bez pisanog pristanka kupca, ne smije prebacivati kupca iz javne usluge u tržišnu ili obratno.

HERA dodatno ukazuje na to da je opskrbljivač plinom dužan kupca unaprijed upoznati s uvjetima iz tržišnog ugovora te voditi računa da on dobije sve relevantne informacije na temelju kojih može zaključiti koja je usluga – javna ili tržišna – za njega povoljnija.

Najbitniji elementi ugovora pritom su način utvrđivanja krajnje cijene plina tijekom ugovornog razdoblja, odnosno da li je cijena fiksna ili promjenjiva. Ako je cijena promjenjiva, ugovorom mora biti definiran način i uvjeti promjene pojedinih elemenata cijene. Također, potrebno je obratiti pozornost na postojanje eventualne naknade za prijevremeni raskid ugovora, te na trajanje ugovorne obveze, uvjete i način produljenja ugovora i drugo.

Moguć je povratak s tržišne, na opskrbu plinom u obvezi javne usluge

Kupac iz kategorije kućanstvo uvijek se može vratiti na opskrbu u obvezi javne usluge, ali pri tome treba uzeti u obzir odredbe iz tržišnog ugovora koje mogu sadržavati nadoknadu u slučaju prijevremenog raskida ugovora, objašnjava HERA.

Izbor opskrbljivača plinom je pod povećalom javnosti nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da će Gradska plinara Zagreb-Opskrba građanima koji žele ostati njezini kupci ponuditi cijenu plina nižu za 10 centi od cijene koja bi na temelju odluke HERE o rastu nabavne cijene plina u javnoj opskrbi trebala biti 52,2 eura po megavatsatu.

GPZO će građanima Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića ponuditi cijenu od 52,1 eura po megavatsatu, a ponuda će vrijediti do 23. rujna, rekao je Tomašević.

Do tada građani imaju vremena odlučiti hoće li se vratiti GPZO-u ili prelaze na Međimurje-plin.

Tomašević ističe da je cijena koju nudi GPZO bez PDV-a koji iznosi pet posto te da ni to neće biti konačna cijena jer je Vlada najavila subvencije koje bi ju mogle spustiti.

Grad Zagreb je odlukom HERA-e prije nekoliko mjeseci izgubio natječaj za javnu uslugu dobavljača plina, koju je dobila tvrtka Međimurje-plin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!