Oboljeli od raka nisu mogli na zračenje, nakon 15 dana šutnje oglasilo se Rebro

Vijesti 12. srp 202412:53 1 komentar
Bolnica
Sandra Simunovic/PIXSELL/Ilustracija

Nakon kibernetičkog napada na najveću hrvatsku bolnicu KBC Zagreb i brojnih prijava da se onkološki bolesnici ne mogu zračiti jer su njihovi planovi zračenja izgubljeni, iz bolnice su se oglasili priopćenjem.

Zastupnica Možemo! i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ivana Kekin upozorila je u petak da onkološki pacijenti na KBC-u Zagreb već 10 dana, otkad se dogodio hakerski napad na tu instituciju, ne mogu primati radioterapiju, što je ocijenila skandaloznim i nevjerojatnim.

“Rebro (KBC Zagreb) nije u mogućnosti davati radioterapiju onkološkim pacijentima otkako se dogodio hakerski napad jer im nedostaju bazični nalazi CT simulatora kojeg mora napraviti svaki onkološki pacijent prije nego što ide na terapiju zračenjem i preko kojeg liječnici znaju kada, koga, koliko i gdje zrače”, upozorila je Kekin.

Danas su se oglasili iz KBC-a Zagreb.

“Na sam dan kibernetičkog napada na KBC Zagreb, niti jedan od 5 linearnih akceleratora nije radio.

Već naredni dan, 28.06.a nakon sigurnosnih provjera, s radom su započala 2 uređaja. Preostala 3 su bila van funkcije zbog neophodne sigurnosne provjere do 10. 7. 2024. oko 13 h.

“Hitna zračenja uredno su provedena”

Svo vrijeme hitna palijativna zračenja uredno su provedena na 2 funkcionalna uređaja, uz produljenje radnog vremena djelatnika do 23.30 sati.

Zbog navedenog smo bolesnicima koji su bili u tijeku zračenja kao i za one koji su bili pripremljeni za početak zračenja bili prisiljeni izraditi nove planove zračenja s čime smo započeli 10. 7. 2024., nakon 13 h.

Dana 11. 7. 2024. zračeno je prvih 10 bolesnika.

“Normalizirat ćemo rad”

Kako u periodu onesposobljenosti za rad čak 3 od ukupno 5 linearnih akceleratora nismo znali do kada će trajati navedeno stanje nismo mogli dodatno preuzimati nove bolesnike za planiranje zračenja.

U narednim danima uz značajne napore svih djelatnika Zavoda za planiranje i provođenje radioterapije (rad u 3 smjene i vikendom) normalizirat ćemo rad u najkraćem mogućem roku uz održanje kvalitete rada kao prije napada.

Nakon jučerašnjeg starta sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Oncor, danas se započelo sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Varian Halcyon. Danas poslije podne započinje zračenje bolesnika za koje se napravljen plan zračenja”, navode u priopćenju iz KBC-a Zagreb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare