Odlučili ste renovirati kupaonicu. Čeka vas bar tjedan dana buke i prašine, a ovo su cijene radova…

Vijesti 14. kol 202407:15 0 komentara
Pexels / Amar Preciado

Obnova kupaonice jedan je od onih radova u kući koje bi svi najradije zaobišli ili odgodili, ali ih kad-tad treba obaviti.

“Kad se sjetim što me čeka, najradije bih otišao na godišnji odmor negdje izvan grada tih tjedan dana. Eh, ali ja sam uzeo godišnji da bih bio doma s majstorima”, pojadao nam se nedavno jedan Zagrepčanin kojemu ovih dana majstori preuređuju kupaonicu u stanu.

Kupaonica nije velika, oko pet kvadrata. Nema kadu, nego tuš-kabinu koju će zamijeniti novom, a zahod je, srećom po njega, u odvojenoj prostoriji.

“Kad počnu štemat’ pločice…”

Najviše posla bit će s vodovodnim cijevima. Treba ih zamijeniti jer zgrada u kojoj živi davno je izgrađena i stare olovne cijevi još nisu mijenjane. Također će zamijeniti podne i zidne pločice koje su “već staromodne” te umivaonik. Sve skupa, kaže, trebalo bi ga koštati nešto više od 3.000 eura. To je okvirna cijena.

Najnezgodnije mu je što će sedam dana – računajući vikend i blagdan usred tjedna to će se vjerojatno oduljiti i do deset dana – biti osuđen na ovim vrućinama žicati prijatelje ili susjede da se kod njih otušira.

“Ostalo ću preživjeti, pa i prašinu u stanu kad počnu štemat’ pločice. Uživancija od godišnjeg”, priča ovaj Zagrepčanin.

Od 450 do 700 eura po četvornom metru

Prema portalu Trebam.hr cijena adpatacije kupaonice po četvornom metru kreće se u rasponu od 450 do 700 eura, iako su nam u jednoj tvrtki koja se bavi tim poslovima kazali da cijena “ode i do 1.000 eura po kvadratu”.

Posao preuređenja kupaonice počinje najprljavijim radovima – demontažom sanitarnih elemenata (umivaonik, zahodska školjka, kada, tuš-kabina…) te skidanjem starih pločica sa zidova i poda. Slijedi zamjena vodvodnih cijevi i po potrebi električnih instalacija, zatim ravnanje zidova i podova, postavljanje hidroizolacije potom pločica i na koncu sanitarija – novog umivaonika, zahodske školjke, bidea, kade ili tuš-kabine. Zvuči jednostavno jer sve stane u jednu rečenicu. No, radovi obično ne stanu niti u jedan tjedan.

Redom, korak po korak, prema cijenama koje je prikupio Trebam.hr, to izgleda ovako:

Demontaža sanitarnog elementa

20 – 35 eura

Izmjena vodovodnih instalacija
14 – 27 eura/m2

Cijena uključuje demontažu starih i postavljanje novih vodovodnih instalacija (materijal i radovi). Ovisi o duljini cijevi, složenosti situacije i ugrađenim materijalima.

Montaža sanitarne opreme
20 – 40 eura

Ugradnja sanitarnih elemenata (umivaonik s ormarićem, WC školjka i vodokotlić, kada ili tuš kada).

Postavljanje i fugiranje keramičkih pločica

12 – 22 eura/m2

U cijenu je uključeno postavljanje pločica i fugiranje. Cijena ovisi o složenosti terena, površini polaganja i sličnom.

Izmjena elektroinstalacija
14 – 20 eura

U pravilu, električno ožičenje ne treba obnavljati ako se pravilno održava, osim ako se, naravno, ne odlučimo za drugačiji raspored prekidača i utičnica. U tom će vam slučaju trebati gruba instalacija električnih instalacija (nova kabelska distribucija). Cijena se izračunava po kvadratnom metru, ovisi uglavnom o složenosti situacije, udaljenostima i broju električnih elemenata.

Bojanje zidova
2 – 4 eura/m2

Uključuje pripremu površine, odabir prikladnog premaza i nanošenje premaza. Cijena posla uglavnom ovisi o izboru premaza, broju premaza i površini boje.

Na radove čeka se i do 3 mjeseca

Prilikom dogovaranja posla adaptacije kupaonice ne treba očekivati da će vam majstori brzo doći na vrata.

Malo ih je s obzirom na potrebe i potražnju pa se, u pravilu, na početak radova čeka i do tri mjeseca. I naš se sugovornik s početka teksta još proljetos dogovorio s tvrtkom koja će mu renovirati kupaonicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!